múltunk

2021.11.29. 20:00

Élete része a helytörténet Sipos Imrének

Sipos Imre, a miklósi székhelyű Szent János Apostolról és Remete Szent Pálról Nevezett Közösség tagja az elmúlt évtizedek alatt nemcsak tizenegy település híveit pasztorálta Galbavy Jenő priorral, hanem számos kötettel gazdagította a somogyi helytörténetírást.

Lőrincz Sándor

– 1993-ban Flink Kornél újságíró barátunk segítségével és biztatására indítottuk el a Magvetés című, negyedévente megjelenő egyházi, kulturális újságunkat, hogy a lelkipásztori gondozásra ránk bízott falvakat ezzel is összefogjuk. „A média óriási hatalom” – győzködött bennünket, hogy merjünk belevágni lap­alapításba. Persze nekünk nem hatalom kell, hanem egyfajta szócső, hogy szavunk azokhoz is eljuthasson, akik nem érnek el a templomba vasárnaponként – emlékezett Sipos Imre. – A Kaposvári Egyházmegye legnagyobb múltú helyi újságja a Magvetés, amelynek régebbi számait forgatva sok mindent megtudhatnak a 11 kis külső-somogyi falu – Törökkoppány, Szorosad, Somogydöröcske, Miklósi, Kára, Zics, Somogyegres, Kapoly, Somogymeggyes, Pusztaszemes, Kereki – utóbbi 3 évtizedéről. Egy szerzetes közösségnek nagy ereje a stabilitása, helyhez kötöttsége. Azért, hogy a Koppány-völgyében fekvő kis falvakat az itt lakók és az ide látogatók jobban szeressék és megismerhessék, az évtizedek alatt végzett helytörténeti kutatásaink eredményeit könyv alakban is megjelentettük. Miklósi és Zics története után a legvaskosabb Törökkoppány monográfiája lett, amely kiadásának költségeit a helyi önkormányzat vállalta. A többi kötet nyomdaköltségét szerzetes közösségünk gazdálkodta ki.

Arról beszélt: az idős emberekkel sokat beszélgetve körvonalazódott egy kis könyvsorozat, az Életsorsok a XX. században. – Szerencse, hogy időben elkezdtük – mondta –, hiszen ma már nem tudnánk bemutatni „első kézből” a málenkij robot szörnyűségeit, a németek kitelepítését, a felvidékiek ide telepítését, vagy a kulákság kálváriáját a Koppány-völgyében, ugyanis az egykori adatközlőink közül sokan meghaltak.

A közelmúltban jelent meg Az evolúció misztériuma című kötete. Fogadtatásáról a szerző azt mondta: Istennek hála, a vártnál felüli. – Terjesztésében néhány jó szándékú paptestvérünk és a Püski Kiadó segített – tette hozzá. – Megint láttuk a média óriási szerepét. Jó sajtóvisszhangja volt a könyvnek, ami miatt sokan keresték, olvasták. Még Finnországból is kértek belőle. Örültem, amikor az ELTE egyik docense értesített, hogy a geológusképzés során az egyik speciálkollégium hallgatóinak ajánlott irodalomként tüntette fel Az evolúció misztériumát. A miskolci egyetem egyik professzora angol ismertetőt készül megjelentetni több részletéről. Adja Isten, sokakat segítsen abban, hogy keresztény hitükbe integrálhassák az élővilág kialakulásának és fejlődésének tényét, s rá­érezzenek a tények mélyén rejtőző titokra is.

Pásztorkodás

Sipos Imrétől megtudtuk: Galbavy Jenő priorral ismét egy helytörténeti munkán dolgoznak. Sok tervük van; szeretnék papírra vetni szerzetes­életük célját, s e kötet által még többen megismerhetik és megérthetik majd a közösségi lelkipásztorkodás lényegét.

Párhuzamosan íródtak a könyvek

S hogy a következő mű miről szól majd? Azt mondja, a nagyobb lélegzetű művek lassan formálódnak, évek, évtizedek kellenek, mire letisztulnak, megjelenhetnek. Több könyv párhuzamosan íródott, azaz egy következőhöz már rég folyt az anyaggyűjtés, mire egy másik megjelenhetett. – Hogy mire lesz még időm, azt én sem tudom. A negyed évszázados papi életembe 11 önálló kötet fért bele, s néhány rövidebb tanulmány mások által szerkesztett könyvekben, valamint számtalan kisebb cikk, főként a Magvetésben – mondta.

Fotó: L. S.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában