kincsek nyomában

2021.11.17. 15:56

Gombák helyett szenteket talált a somogyi erdőben

Koszorus R.

Fotó: Nagy Gábor

Jó helyen volt jókor és érdekes egyben nem mindennapi felfedezést tett egy gombász a somogyi erdőket járva. Ugyanis nem kalaposokat, hanem szobrokat rejtett az erdő mélye Balatonszentgyörgy közelében, a Zala folyótól délre.

A három Mária és két Szent Katalin szobor hevert, elrejtve az avaron.

A lelkes megtaláló jelezte a műtárgyak helyét a keszthelyi Balaton Múzeumnak, végül az öt szobor a Marcali Rendőrkapitányság közreműködésével került be a Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Múzeumba. – Vélhetően útmenti kereszt alatt lévő szobrok voltak ezek – mondta érdeklődésünkre Pál-Simon Kornélia, a Rippl-Rónai Megyei Múzeum muzeológus-művészettörténésze. A kereszteket régen még magánfinanszírozásból állították az utak mentén, ezért fontos volt az megvizsgálni, hogy valaki tett -e feljelentést eltűnésük miatt, azonban kiderült: senki sem kereste az öt nőalakot. A megtalálás helyén semmilyen szakrális épület nem állhatott korábban, így biztosan máshonnan származnak a szobrok, tette hozzá a szakember. – Ezeket szándékoltan gyűjtötték egybe, mind az öt szobor nőalak, úgyhogy valószínűleg a kereszt mellékalakjaként szerepelhettek.

Fotó: Nagy Gábor

Hozzátette: a nőalakok 1850 után készülhettek és valószínűleg Somogy északi részén állhattak. A kutatók a megtalált rejtélyes szobrok anyagából indulnak ki, hogy kiderítsék tényleges eredetüket. Vélhetően Reziből származott az alapanyag, s a szobrok 19-ik század második felére datálhatóak. Ebben az időben Keszthelyen és Kéthelyen működött olyan műhely, ahol a mesterek dolgozhattak az alkotásokon.

„Nagyon izgalmas feladat vár ránk” – mondta Pál-Simon Kornélia Fotó: Nagy Gábor

A szobrok a lehető legjobb helyre kerültek a Rippl-Rónai Emlékházba, hiszen Rippl-Rónai Ödön gyűjtött ilyen szobrokat, s azok a villa parkjában találhatóak. A Balatonszentgyörgyön talált alakok is itt találnak végleges helyre a tervek szerint, ezzel is gyarapítva a gyűjteményt.

Fotók: Nagy Gábor

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában