videó

2021.11.04. 11:30

Költők, festők és színészek találkoztak a versünnepen

Szerdán délután kiállítással, este gálaműsorral folytatódott a XX. Kaleidoszkóp VersFesztivál a Csiky Gergely Színházban. A nyitógálán megünnepelték a verselés elkötelezett hívének, Hunyadkürti Györgynek hetvenedik születésnapját is.

Turbéki Bernadett

Közép-Európa legnagyobb pódiumművészeti seregszemléjének előestéjén Caramel telt ház előtt adott akusztikus koncertet a Szivárvány Kultúrpalotában. Az eredetileg másfél órásra tervezett program a két órát is meghaladta: két dal között dalszövegek, versek, idézetek hangzottak el. Szerda délután a képzőművészek kaptak szerepet a kaposvári teátrum falai között. Debreczeny Zoltán és Gyulai Attila elgondolkodtató kiállítással, új szemszögből tárták az érdeklődők elé a XX. század költőóriásait és a verseiket. „MC Ady” vastag láncokkal mutogat, Petőfi félmeztelenül, kivarrt bőrrel, József Attilát bőrdzsekiben ábrázolva. Mintha korunkban készült volna róluk festmény, éppen csak okostelefon nincs a kezükben. Gyulai Attila ilyen módon próbálja felhívni a költőkre a figyelmet.

– Mint minden kortárs alkotó, magam is próbálok az aktuális témákra reflektálni, emellett ugyanakkor igyekszem azokat az írókat és költőket is visszaemelni a köztudatba, akikre napjainkban sajnos nem jut elég figyelem. Igyekszem ezt a törekvésemet trendivé tenni, például azzal, hogy egy pólón jelenítem meg a költőket – mondta Gyulai Attila, aki más művészetek jeles képviselőit is megjelenítette már képein.

Kiállítópartnere, Debreczeny Zoltán interaktív tárlatvezetésre invitálta az érdeklődőket, akik bármikor felhívhatják telefonon, ha kérdés merül fel képeivel kapcsolatosan. – A hagyományos vershossz és rigmusok, Ady, Vörösmarty napjainkban fárasztóvá válhatnak. A slam poetry, a haiku, vagy éppen a három vonalból álló smile; ezek azok a műfajok, amelyek napjainkban érzelmeket váltanak ki, nekem is ez a célom, hogy a festményeimmel érzelmeket, gondolatokat ébresszek – mondta Debreczeny Zoltán a tárlat képeivel kapcsolatosan. A vitrinekben olyan első kiadású versesköteteket is bemutattak, amelyeket maguk a szerzők dedikáltak. A legkülönlegesebb kiállított tárgy azonban Ady Endre halotti maszkja, amely abból a célból készült, hogy a költőóriásról később szobrot alkothassanak.

Fotó: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában