hagyományőrzők

2021.11.19. 08:00

A szeretni tudás művészei léptek fel Csombárdon

Régi ismerősök adtak randevút egymásnak a színpadon és a nézőtéren egyaránt; Csombárdon tartották a megyei nyugdíjasszövetség művészeti gáláját.

Varga László

Sótonyi Györgyné polgármester köszöntőjében a szeretni tudás művészeinek nevezte a szépkorúakat, egy gyönyörű verssel is kifejezve az irántuk érzett tiszteletét.

Üde színfoltja volt a gálának a szövetségbe hat év után visszatért Siófoki Nyugdíjas Egyesület, amely egy táncos és egy tangóharmonikán kísért dalos produkcióval szerzett hangulatos perceket a közönségnek. – Pogányné Teplán Magdolna és Goren József pár hét alatt készítették fel a csoportjainkat, és örülünk, hogy így sikerült a bemutatkozás – mondta lapunknak Pintér János elnök, aki maga is szerepelt az énekkarban.

A siófokiak rendkívül jól érezték magukat Csombárdon, amit Varga István, a dalkör egyik meghatározó tagja is megerősített. Jó volt ismét hallani az országos hírű Ádándi Népdalkört, amely Galga-menti népdalokat adott elő a megszokott magas színvonalon.

Impozáns látványt nyújtott a népes magyaregresi klub az összeszedett táncos produkciójával, és a várdaiak Európa táncaiból készült válogatása is nagy tapsot kapott.

Hasonló sikert aratott a zenei aláfestéssel előadott slágerturmixával a letűnt ifjúságot megidéző egresi férfikar, de folytathatnánk a sort a kaposvári Harmónia, a Kaposvár Dalárda, a Sávolyi Népdalkör, a lengyeltóti egyesület és a jákóiak igényes előadásával is. Méltó volt a gálához a bodrogiak és a Kaposvári Nyugdíjas Egyesületet képviselő Patak Józsefné humoros jelenete, illetve Gárdonyi Gézáné, Bakács Zoltánné és Bózsa Sándorné szép versmondása is. Külön említést érdemel a kisgyaláni tánckar, amelynek soraiban a fiatalabb generáció tagjai voltak többségben, s nem mellesleg remek összeállítással is felhívták magukra a figyelmet.

A kétórás gála méltó befejezése volt a szentgáloskéri ifjú citerások nívós előadása. Hogy mit is jelentett a részvevőknek a bemutató, azt a kisgyaláni Széles Zoltánné fogalmazta meg: – Nagyszerű kikapcsolódás volt az itt töltött idő, csodálatos volt a hangulat. Jó volt ismét találkozni a régi ismerősökkel, a műsorban szerepelni pedig mindannyiunk számára nagy élményt jelentett – mondta.

A település képviselői nem csupán a rendezvény helyszínének biztosításával, de a lebonyolításban való aktív közreműködésükkel is bizonyították az idősek iránti elkötelezettségüket. A rendezésben nagy érdemeket szerzett a Farkas Jánosné vezette nyugdíjasklub is, amely egy remek táncos összeállítással is előrukkolt a gálán. Új oldaláról mutatkozott be Móring József Attila országgyűlési képviselő, aki a technikusi teendők elvállalása mellett a zenészi képességeit is megcsillogtatta.

Nem így képzelték az idei évet a szövetségnél

Stikel János elnök szerint nem így képzelték el ezt az évet. – Szerettük volna méltóképpen megünnepelni a szövetségünk fennállásának 30. évfordulóját, amelynek részeként a műfajok között az egyházi énekek valamint a hangszeres csoportok és szólisták is helyet kaptak volna a bemutatóinkon – mondta. A fentiek alapján a kistérségi rendezvényekről öt megyei gálára, közte két vegyes műfajúra jutottak volna tovább a legjobbak. – Sajnos a járvány már második éve írta felül az elképzeléseinket, és még örülhettünk annak, hogy legalább ezt az egyet meg tudtuk tartani, ezért is adtuk a „Gála a gálák helyett” elnevezést a rendezvényünknek – jegyezte meg az elnök. A vírustól való félelem amúgy többeket visszatartott a fellépéstől annak ellenére is, hogy csak védettségi igazolvánnyal lehetett részt venni az eseményen. Mindez azonban nem befolyásolta a rendezvény színvonalát, Stikel János szerint a színpadon és a nézőtéren tapasztalt rendkívül jó hangulat is kellemes meglepetés volt számára.

Fotó: V. L.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában