irodalomtörténet

2021.11.15. 10:00

Elfelejtett alkotókat fedeznek fel a pantheonban

K. G.

Elfelejtett írókat és költőket emelne vissza az olvasók körébe a Pannónia Kulturális Egyesület egy-egy évforduló kapcsán – ez volt a célkitűzése a Pannon Pantheon 2021 irodalomtörténeti konferenciának, melyet pénteken rendeztek a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kaposvári campusának könyvtárában.

Gombos Péter campus főigazgató-helyettes előadásában arra mutatott rá, hogy a nagy meseíró, Lázár Ervin halála óta már eltelt annyi idő, hogy műveit illene jobban bevinni az iskolák falai közé és a köztudatba. Kovács Zoltán egyetemi docens Eötvös József halálának 150. évfordulóját felidézve emlékezett meg az író-kultúrpolitikus kevéssé ismert szépirodalmi munkásságáról.

– A Balaton nem elválaszt, hanem összeköt – jegyezte meg Németh István Péter irodalomtörténész, aki Keresztury Dezső íróról szólt. – Dezső bátya, mint utolsó polihisztor tudós Veszprémhez, Zalához és Somogyhoz egyaránt hű maradt.

Szemes Péter irodalomtörténész a Nagyberki születésű Oláh János alakját idézte fel, Lackfi János költő édesapjáét, aki a népi írók vonulatához tartozott, és a novellái Somogyban játszódnak. – Jó barátságban voltam Jánossal, ezért ez az előadás tisztelgés is az emléke előtt – mondta az előadó. – Végtelenül jó ember volt, és fontos volt számára, hogy egykor ebből a tájból szakadt ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában