különleges találkozás

2021.11.14. 09:00

A művész mutatta be saját tárlatát

Csermann Ádám kaposvári születésű grafikus rendhagyó kiállításmegnyitójának lehettek résztvevői a kaposvári Klebelsberg kollégium tanulói csütörtökön este.

Andricz Gabriella

A fiatal alkotó több mint húsz egyedi, illetve sokszorosított grafikáját tárta az érdeklődők elé, és egy vetítettképes előadásban mutatta be önmagát és tevékenységét.

– Azért választottam a kiállításmegnyitónak ezt a formáját, mert már nagyon sok olyan tárlaton jártam, ahol a művész személyisége rejtve maradt a meghívottak előtt és inkább a művészettörténészek véleménye került előtérbe – mondta Csermann Ádám. – Ez persze nem feltétlenül baj, de azt gondolom, hogy a mai fiatalok sokkal közelebb kerülhetnek a művészethez egy közvetlenebb, interaktív beszélgetés kapcsán – tette hozzá az alkotó, akinek a tehetségére művésztanár édesapja már korán felfigyelt, amit a Zichy Mihály Iparművészeti Szakgimnáziumban bontakoztatott ki.

– Kaposvár meghatározó számomra, például Géger Melinda művészettörténeti előadásai a mai napig erősen bennem élnek – emlékezett vissza Csermann Ádám –, de hatással volt rám Vanyúr István, Bugovits Anikó és Halmos Klára munkássága is.

A fiatal alkotó nem titkolta azt sem, hogy a zene is központi szerepet játszik életében.

Már tervezőgrafikával is foglalkozik

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen diplomázott művész jelenleg tervezőgrafikával foglalkozik, és tagja a Kapos Art Képző- és Iparművészeti Egyesületnek is. A kollégiumban bemutatott munkái közt megtalálhatók a középiskolás évek legjobb darabjai is, valamint diplomamunkája, emellett több olyan toll- illetve ceruzarajz, amely a pandémia idején született. – Mint a legtöbb művészre, rám is hatással volt a bezártság, az úgynevezett nagy semmi, amikor csak a négy fal között éltünk – mondta. – Ennek az időszaknak a termékei azok a rajzok, ahol a természet csodáira figyeltem, a madársorozat, illetve néhány portré.

Fotó: Andricz G.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában