zeneszó

2021.11.27. 10:15

Pártában és kis csizmában léptek színpadra a gyerekek a püspökségen

A kaposvári Nagyboldogasszony Iskolaközpont művészeti iskolájának növendékei, valamint az iskola HarMónikum Kiskórusa, és a Szili Zoltán vezette nagykórus is fellépett azon az interaktív népzenei hangversenyen, amelyet az iskolába járó alsó tagozatosok hallgathattak meg a püspökség előadótermében.

Andricz Gabriella

A nagy sikerű rendezvényt két év kihagyás után tartották meg, s ezúttal ötvenegy növendék lépett fel.

Pártában, kalapban, többen népviseletben léptek színpadra a kaposvári katolikus iskola rendezvényén, és szólaltatták meg azt a dalt, amire már hónapok óta készültek.

– Művészeti iskolánkban elsősorban klasszikus zenei oktatás folyik, de fontosnak tartjuk, hogy a diákok a népzenével is megismerkedjenek. Elsődleges célunk az volt a rendezvénnyel, hogy lehetőleg minden olyan hangszert megszólaltassunk, amelyet a zeneiskolában választhatnak a növendékek – mondta el Kalocsainé Pintér Mónika, a rendezvény szervezője, kórusvezető, szolfézstanár. Zongorán, furulyán, fuvolán, klarinéton, trombitán, kürtön, harsonán, tubán, marimbán szóltak a népdalfeldolgozások, a kiskórus Vavrinecz Béla Széles a Balaton vize című kórusművével a hallgatóságot is dalra biztatta. – Több kisdiák népviseletbe öltözve énekelt, sőt akadt, akinek nagymamája erre a különleges alkalomra készített fellépőruhát – tette hozzá a kórus vezetője.

– A Somogy Táncegyüttes ruhatárából kölcsönöztük a fellépőruhámat, és alig vártam, hogy felvehessem a pörgős szoknyát – mondta a másodikos Keszler Léna, aki a kiskórusban énekelt. – Interaktív mesés utazást tettünk a néphagyományok, a népviselet, néptánc világába, és kapcsolódási pontokat kerestünk a mai kor zenéjével – folytatta Kalocsainé Pintér Mónika. – Fontos, hogy hallják egymást a növendékek, a kisebbek lássák, hogy később akár kamaracsoportban vagy az iskola zenekarában is játszhatnak majd. Akik viszont nem tagjai a zeneiskolának, eltölthettek velünk egy jó hangulatú órát.

A kórusvezető elárulta, hogy az iskola fúvószenekarát a város főterén hallgathatják meg legközelebb az érdeklődők az első adventi gyertya gyújtásakor.

Fotó: MW

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában