fotók

2021.11.25. 11:30

Trombitán, kürtön és harsonán is bizonyítottak a régió tehetségei

A Fehérvári József IV. Dél-dunántúli Regionális Rézfúvós Versenyére négy megye 24 intézményéből 87 induló nevezett: a Liszt Ferenc Zeneiskolában somogyi, tolnai, baranyai, zalai növendékek bizonyították tehetségüket.

Harsányi Miklós

A kétnapos rendezvény szerdán zárult, Mozart-, Schumann-, Strauss-művek is szerepeltek a műsorban. – Érdemes volt eljönnünk a versenyre, rengeteg (siker)élményt, szereztünk – mondta Pókecz-Kovács Bence, a Letenyei Alapfokú Művészeti Iskola tenorkürt szakos növendéke. – A kötelezőn kívül egy szabadon választott művet adtam elő. B. Marcello: g-moll szonáta I.-II. tételén kívül J. Ed. Barat: Orientale című darabját játszottam. Sokat lehet tanulni egy ilyen rangos zenei versenyen, a bizonyítási lehetőség mellett tapasztalatszerzésre is kiváló alkalom.

A 18 éves fiatalember a csaknem nyolcperces fellépésére nagyjából két hónapot készült, s úgy érzi, hogy a befektetett energia megtérült. A zalai versenyző korábban három évig furulyázni tanult, s a kétévnyi trombita után immár hetedik esztendeje tenorkürtre jár. Verdi, Beethoven és Wagner, sorolta egy szuszra kedvenc zeneszerzőit. A fiatalember azt is elmondta: bár jogi pályára készül, a zenétől később sem akar elszakadni.

Szabó Klaudia, a kaposvári Liszt Ferenc Zeneiskola igazgatóhelyettese lapunknak elmondta: a regionális rézfúvós versenyt háromévenként rendezik meg, s ez volt a negyedik alkalom. A trombitán, a vadászkürtön, a tenorkürtön és a harsonán kívül tubások is bizonyíthattak a kétnapos zenei program során.

– Négy megyéből összesen 87 fellépőt vártunk a kétnapos rendezvényünkre – közölte Szabó Klaudia. – Erős a mezőny, már a nyitónapon több kiemelkedő produkciót hallhattunk. Megnyugtató, hogy térségünkben ilyen sok gyermek kötelezte el magát a zenetanulás mellett. Biztató a fiatalok tehetsége, lelkesedése és szorgalma, s a verseny egyúttal arra is kiváló lehetőséget teremt, hogy népszerűsítsük a rézfúvósképzést. Ezen a téren is gondolni kell az utánpótlásra, s arra, hogy minél több gyermek időben ismerje meg a zene szépségét. Ehhez biztos alapokra, következetes tanulásra és gyakorlásra is szükség van.

Sok volt a kiemelkedő produkció

Kreka László, a Pannon Filharmonikusok kürtművésze és Solymosi Péter, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Zeneművészeti Intézetének tanársegédje, a Pannon Filharmonikusok szólamvezető első trombitása volt a bírálóbizottság tagja. A versenyzők oklevelet és érmeket kaptak, a legközelebbi találkozót 2024-ben tartják meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában