Tolnay Pál Életmű Díj

2021.12.18. 19:30

A színházparkból indult a díjazott szakember karrierje

Minden helyzetet megoldott, jutalmul Tolnay Pál Életmű Díjat kapott a Csiky Gergely Színház szcenikai igazgatója. Az elismerést a hétfő esti Magyar Teátrum Díjátadó gálán vehette át a Thália Színházban, Fülöp Péter társaságában. Szalai József 1976-óta erősíti a társulatot.

Turbéki Bernadett

– Nem vagyok ám jó beszélgetőpartner... – fogadott irodájában Szalai József, a Csiky Gergely Színház szcenikai igazgatója a születésnapján. Előző este a Tolnay Pál Életmű Díjat vette át Budapesten, a Thália Színházban. – Jó volt az időzítés – mondta – így két estén át is volt ok az ünneplésre.

– Álszerénység lenne azt állítanom, hogy nem esik jól, ha az ember munkáját el ismerik. Jólesik, és köszönettel tartozom érte a színház vezetésének, hiszen ők jelöltek rá. Ugyanakkor az elismerés nem csak engem illet, hiszen az előadások létrehozása közös feladatunk. Az életműdíj kapcsán természetesen eszembe jutott, hogy ilyet akkor kap valaki, amikor befejezi a pályafutását. Én azonban még dolgoznék – biztosított róla Szalai József, aki a 2014-ben alapított díjat azért tartja különösen nagy elismerésnek, mert korábban tanítómesterei, egykori mentorai is megkapták.

Elmondta: számára a nagybetűs teátrumot mindig is a Csiky jelentette. Korszakok és igazgatók váltották egymást, ám ő nem tett különbséget, dolgozott tovább, mert azt vallja, ha az ember elvégzi a munkáját, akkor jól kijön a többiekkel. Pályafutása 1976 tavaszán kezdődött: a színházparkban ücsörgött barátaival, a művészbejáróval szemben.

– Ki-be jártak az emberek, közöttük voltak fiatal, ám már akkor nagynevű színészek, mint Pogány Judit, Koltai Róbert, Molnár Piroska, és még sorolhatnám. Bejöttem és megkérdeztem, van-e felvétel valamilyen munkakörben. Jól jött, hogy épületasztalosként végeztem, így hamar a díszletépítők között találtam magam. Két évig dolgoztam díszletesként, majd kineveztek színpadmester-helyettesnek. Ekkor már az én irányítássommal zajlott több előadás. Beszippantott a színház. Helyei Lászlót, Olsavszky Évát, Kun Vilmost ámulattal figyeltem a próbákon. Néhány előadásban pedig statisztálhattam is – elevenítette fel élményeit Szalai József, aki jelenleg műszaki vezetőként a színpadi tárok koordinálásáért felel, szcenikai igazgatóként pedig a díszlettervező elképzeléseit egyezteti a kivitelezővel. A díszletek bontása, szállíthatósága és egyéb megoldásra váró problémák kezelése a feladata. Tervez és megvalósíttat. Az épület felújítása során is nagy szerep hárult rá: a költöztetés mellett az Agora technikai felszereltségének adott lehetőségeiből kellett kihoznia a legjobbat.

– A színház megújult technikai felszereltsége köszönőviszonyban sincs a korábbi lehetőségekkel. A felújítás óta sokkal több a lehetőség, a színpadgépészetet számítógéppel vezéreljük, a műveletek előreprogramozhatók. Régen nehezebben ment minden, mert kézi erővel működtettük a technikát.

Nagy kihívással néztünk szembe, amikor az 56-06 című előadásban 22-24 színész tartózkodott a levegőben. Akkoriban egy sorban legfeljebb 250 kiló volt a kézi ellensúlyos díszlethúzók terhelhetőségének lehetősége. Komoly feladat volt az emberek biztonságos befüggesztése, mint ahogy az is, amikor egy kis Polskinak kellett kiemelkednie a zenekari árokból – emlékezett vissza a szcenikai vezető, aki szinte minden előadást végignézett. Kedvence a Bolha a fülbe című előadás volt, ami megdolgoztatta ugyan a teljes műszaki állományt, ám estéről estére mindannyian együtt derültek a közönséggel a komédián. A felújított színházban is érte már igazi kihívás, a Csárdáskirálynő és a Madagaszkár látványvilágának gyors változtatása.

Színház az egész család!

– Amikor ide kerültem, sokkal zártabb közösség volt a színház, mint mostanság. Rettentő hosszú időt töltöttünk bent. Ez a helyzet mára sokat változott, bár vannak helyzetek, amelyek megkívánják a „beköltözést”. A feleségem is itt dolgozik, s így nem nehéz otthon megértetni, hogy miért vagyunk bent sokszor napi 12-14 órát. A lányom a Csiky művészeti titkára, a vejem a fővilágosító helyettes. Egyedül a kisebbik lányom lett óvónő – mesélte Szalai József.

A Magyar Színháztechnikai Szövetség 2014-ben alapította meg a Tolnay Pál Életmű Díjat, amellyel emléket állít a az első magyar színháztechnikai mérnöknek, kiemelkedő mérnöki, – és színháztechnikai munkásságát, valamint nemzedéket nevelő oktató tevékenységét elismerve. A Tolnay Pál Díj adományozása a magyarországi színházi élet területén dolgozó, meghatározó és kiemelkedő tevékenységet folytató műszaki személyiségek elismerését jelenti. Szalai József tevékenységét már korábban is díjazták. 2019-ben Teátrum Díjat, Németh István Díjat kapott, a Csiky pedig Örökös Tagjává fogadta.

Fotó: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában