Interaktív

2022.01.24. 12:00

A mesterek nyomába indulnak

Turbéki B.

 Minden iskolának fontos, hogy megismertesse diákjaival a híres képzőművészek munkásságát. A nagyvilágra kitekintés mellett fontos a helyi alkotók ismerete is. Ezt érzi küldetésének Bene János festőművész-rajztanár is. A fiataloknak igyekszik bemutatni a környezetükben élt alkotókat: mindezt interaktív módon szándékozik megtenni. 


– Hamarosan nyugdíjba megyek, ezért szeretnék megemlékezni a meghatározó kaposvári tanítómesterekről egy kiállítás keretében – mondta az alkotó kedvű pedagógus. – A Balaton és a Zselic, vagyis közvetlen környezetünk festőinek, Gerő Kázmérnak és Ruisz Györgynek „eredünk nyomába” egy rajzpályázat keretében – mondta a művésztanár, aki azt szeretné, hogy a fiatalok a két kaposvári festőművész stílusát alapul véve alkossanak. Kaposvári és városkörnyéki iskolák ötödik-nyolcadik osztályosait buzdítja pályázatuk beadására. 


– Annak ellenére, hogy sokat ülnek a monitor előtt, a mai gyerekek is szeretnek rajzolni. Rajztanárként igyekszem megmagyarázni nekik, hogy amit rajzolnak, az egy csoda, sokaknak meg is jön az alkotókedve – mondta Bene János, aki a Zselici Alkotótáborban rendszeresen résztvevő művészeket kérte fel, hogy alkotásaikkal járuljanak hozzá a gyerekek díjazásához. Többek között Sélley Miklós és Szamódy Zsolt fotóművészek, Ficzere Mátyás keramikus, Bene János festőművész, Vanyúr István szobrász, Hendzsel Ilona textilművész és Jónás Péter művésztanár járulnak hozzá színvonalas alkotásaikkal a rajzverseny díjazásához. A pályázat képeiből rendezendő kiállítás aktualitását megalapozza, hogy Ruisz György idén lenne százéves. Az alkotásokat személyesen, borítékban lehet március 18-ig leadni a Kinizsi lakótelepi tagiskolában. 


Szász Endre, várdai festőművész halálának tizenötödik évfordulóján, 2018-ban, iskolások eredtek a művész nyomába a nekik meghirdetett rendhagyó rajzpályázattal. Akkor a fiatalok a rajzaikban megjelenítették Szász Endre felismerhető stílusjegyeit, amelyeket saját motívumaikkal ötvöztek. Bene János festőművész-rajztanár szívesen emlékezett vissza erre a megmozdulásra, amely a kaposvári tanítómesterekről szóló kiállítás megvalósítására sarkallta. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában