Kiállítás

2022.01.28. 18:00

Gyapjúbetyárok, porcelán pávák

Lőrincz S.

Míves varrottasokon, könnyű vonalvezetésű grafikákon elevenednek meg ismert és kevésbé ismert népballadáink motívumai a Kormányhivatal Galériában, ahol a magyar kultúra napja alkalmából nyílt lebilincselő kiállítás. 

Szekeres Erzsébet gödöllői textiliparművész Lélekmadár című, bámulatos kollekciója a Kossuth-nagydíjas Kallós Zoltán néprajzkutató és népzenegyűjtő életműve előtt hajt fejet. A bélyegterveiről is ismert, Magyar Örökség és Pro Cultura Christiana díjas, ősi forrásból táplálkozó alkotó gazdag kollekciójában népköltészetünk fájdalmasan szép műfajára, a balladákra irányítja a figyelmet – megidézve Kőmíves Kelemen, Kádár Kata, Fehér László, Rózsa Sándor, a cséplőgépbe esett lány, a három árva, a halálra táncoltatott lány, Márton Szép Ilona vagy Szabó Julcsa alakját. Arany és ezüst változatban megjelenik a páva is, megcsendítve bennünk a Felszállott a páva, vármegyeházára kezdetű somogyi népdal dallamait. Nem szólva a betyárokról, melyek a somogyi erdőrengetegben éltek anno… 

Kézzel varrott, gyapjú-, selyem- és fémszállal megálmodott, porcelán- és üveggyönggyel díszített textilképei varázsos világba vezetnek el bennünket. Oda, ahol katartikus erővel hat a szó, szól a dal, ahol minden ágnak-levélnek, fának, madárnak megvan a maga szimbolikája és üzenete. Ahol a balladai gyászban is erősödik a lélek. 

A művész – akinek a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus ihlette, vegyes technikájú grafikai anyaga jelenleg a kaposvári Szent Margit-templom kiállítótermében tekinthető meg Krasznai Zsolt rendezésében –, évtizedek óta gyűjti és örökíti át a magyarság népi, történelmi, kulturális és szakrális értékeit, keresztény hagyományait. Nagy méretű alkotásaival egyébként korábban már találkozhattunk a megyeszékhelyen; Rumszauer Miklós plébános, illetve Giber Vilmos, a Klebelsberg Középiskolai Kollégium igazgatója kérte fel egy-egy tárlatra a művészt, aki Fésűs Éva, Kaposvár néhai meseíró díszpolgárának több kötetét is illusztrálta. Negyven esztendeje pedig Együd Árpád néprajzkutatóval találkozva, itt, Kaposváron erősítették egymást vállalt missziójukban. 

 

Falra került Kőmíves Kelemen balladája is

Fotó: Kovács Tibor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában