Extrém szobrász

2022.02.05. 15:35

Még az élet fonákja is lehet szép egy felhúrozott szoborsonkán

Óriási almacsutka, meg­öregedett Pinocchio, monitort néző emberi koponya. Több évtizede készíti különleges monumentális szobrait Csiszár Zsolt. A siófoki szobrászművész már gyermekként magába szívta a művészetek iránti szeretetet, alkotásai az elmúlást, a magányt és a kiszolgáltatottságot is megjelenítik.

Góz Lilla

Már gyermekkorában érdeklődött a szobrászat iránt, eleinte még apróbb alkotásokat fabrikált. – A családi háttér meghatározó volt, édesapám a Pannónia Vendéglátóipari Vállalatnál dekoratőrként dolgozott és mellette eleinte grafikákat, majd olajfestményeket készített – mondta el Csiszár Zsolt, aki több mint három évtizede foglalkozik szobrászattal. 

– Szeretem, mikor a szobraim tartalommal tölthetem meg, hordoznak üzenetet és elgondolkoztatják azt, aki megnézi ezeket – emelte ki a siófoki alkotó. 

Munkái alapanyaga polisztirol (a legrégebben ismert műgyanták egyike – a szerk.), amelyeket hálóval lát el, majd a többségét festi is. – Az egyik kedvenc installációm az a belül üreges szobor, amely olyan, mint egy szélben szétszaggatott lepel és közben előjön egy női arc, amely el is tűnik egy másik szellő hatására – mutatta Emlék című alkotását. Hasonló technikával készült Nimfa című alkotása, amely egy lepellel letakart meztelen női testet formáz. 

Nem mindennapi szobrai a meghökkentő, egyáltalán nem szokványos tálalás miatt egyszerűen vonzzák a tekintetet. Készített már élethű nagyságú szürke marhát, képkeretben lógó óriássonkát gitárhúrokkal vagy éppen egy dohányzó piros műkörmös robotkart. Minden alkotása egyedi, amelyeket akkor szereti megmutatni a barátoknak, ha teljesen elkészült velük. Csiszár Zsolt mindig dolgozik valamin, most egy óriási eper készül műhelyében. 

– Mindenben próbálom keresni az élet fonákját. Például az almacsutka, a kibontott banán vagy a gyermekkori képét néző megöregedett Pinocchio az elmúlást szimbolizálja számomra. A monitort néző koponyával pedig a média okozta kiszolgáltatottságot szerettem volna megjeleníteni, hiszen a reklám, a valóságshow, a brutálhíradó folyamatosan mossák az agyat. Az én figurám fejéből már elvágva lógnak a vezetékek, vele már elérték a célt – mondta el Csiszár Zsolt. 

A tér és az idő múlása rendkívül foglalkoztatja, csodálja a régi korok építészetét és szobrászatát. – Megérint, amikor egy ezeréves alkotáson a művész keze nyomán látom az idő formázó erejét is, vágyat érzek arra, hogy alkotásaimban ezt a folyamatot kifejezésre juttassam – mesélte el a siófoki alkotó. 

Somogy és Veszprém megyében több tárlaton láthatta a közönség monumentális alkotásait. De tudni kell, a szobrok szállítása nem könnyű feladat. Négy évvel ezelőtt a Halálra szórakoztatva című siófoki tárlatán például az általa elképzelt félelmetes és negatív hangulatú jövőbe nyújtott bepillantást a 18 évek felülieknek. 

 

Fotók: MW

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában