Emlékezés

2022.02.13. 09:00

Minden ecsetvonásában ott a szülőföld

Különleges tárlaton emlékeztek meg a csurgóiak a város díszpolgáráról és termékeny művészéről, Csurgói Máté Lajosról.

Koszorus Rita

A sokoldalú alkotó munkássága bőséges választékot nyújtott a kiállítás szervezőinek, s szerencsére sok városlakó is hozzájárult a tulajdonában lévő alkotásokkal. 

Munkássága során kiemelten fontos volt Somogy megye és a Balaton, Csurgói Máté Lajos grafikus és festőművész alkotásaiban gyakran visszaköszön a számára oly kedves táj szépsége, élet iránti kíváncsisága, természetszeretete és szülővárosa iránti elköteleződése. A grafikus és festőművész emlékére nyílt gyűjteményes kiállításnak a helytörténeti gyűjtemény ad teret. 

Az alkotó nem csak az ecsettel bánt jól, hiszen a tárlaton közel száz festmény és rézkarc, valamint grafika is látható. Mellettük azonban a Csurgói Máté Lajos által tervezett kiadványok, levelezőlapok, meghívók és levelezésének egy része is megtekinthető. 

Képei többségén természetesen szeretett szülővárosa, Csurgó ismert helyszínei elevenednek meg, de a látogató képzeletben barangolhat egyet Budapest utcáin is a fővárosról készült alkotások segítségével. A különösen sokoldalú alkotó másik kedvenc témája, a Balaton is gyakran köszön vissza ránk a vászonról. A termekben nemcsak képeivel, hanem verseivel és könyvéből való idézetekkel is megidézik a művészt. 

Forrás: Fotók: Szabó Balázs

– A most megnyitott kiállítás valódi összefogás eredménye, mert tavaly a tárlat hírére nagyon sokan ajánlottak fel birtokukban lévő alkotást, hogy minél gazdagabb kiállítást rendezhessünk – mondta Tüske Anita, a helytörténeti gyűjtemény muzeológusa. 

A kiállításra szánt művek összegyűjtésében nem csak a család, de a régi barátok és ismerősök is örömmel vettek részt, hogy így mutassák meg: szülővárosa nem feledkezett el Csurgói Máté Lajosról. Rajtuk kívül művészetpártolók, valamint a Csokonai Vitéz Mihály Református Gimnázium Nagykönyvtára és Csurgó önkormányzata adta át a náluk őrzött képeket, illetve a helytörténeti gyűjteményben levő művei kerültek be a kiállításba. 

Füstös János, Csurgó polgármestere az ünnepélyes megnyitón megköszönte azt az összefogást, amely révén elkészülhetett a kivételes tárlat. Kiemelte, hogy nagyon kevés művész veszi fel szülővárosa nevét. Csurgói Máté Lajos azonban nem csak felvette, de egész életében azon dolgozott, hogy öregbítse azt. 

 

Selyemre is festett a képíró és zenész 

Csurgói Máté Lajos 1931-ben született és 2001-ig élt és alkotott. A magyar grafikus 1958. és 1963. között a Képcsarnok rézkarcnyomdájának munkatársa volt. 

Képzőművészeti alkotómunkája mellett íróként és zenészként is tevékenykedett. Munkásságára főként a táj- és munkaábrázolás jellemző. Rendkívül ritka selyemképeket is készített a művész, aki a budapesti Képzőművészeti Főiskolán végzett 1957-ben. Mesterei voltak többek közt Bencze László, Ék Sándor, Raszler Károly és Hincz Gyula. Csurgói Máté Lajos nemzetközileg is jegyzett művész, munkásságát 1980-ban Somogy megye alkotói díjával ismerték el. 2001-ben lett szülővárosa, Csurgó díszpolgára. 

Az alkotó munkásságának változatosságát és sokszínűségét jól tükrözi a most megnyitott kiállítás is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában