Népi hagyományok

2022.03.03. 17:30

Csaknem százéves hagyományt őriznek

Kezeik között forognak a verőkék, lányok és asszonyok a csipkeverés szép hagyományát őrzik Ságváron.

Gamos Adrienn

Kormányzati támogatással húsz alkalomból álló szakkörön vesz részt a két öttagú kezdőcsoport hétfőnként és keddenként a művelődési ház klubtermében. 

– A foglalkozásokon oktató videók segítségével tanulják meg a csipkeverés alapjait, s kapnak ízelítőt alapanyag- és eszközhasználatról – tájékoztatott Bódis Violetta szakkörszervező. A Nemzeti Művelődési Intézet és az Aszakkör.hu révén idehaza és határon túl hatféle mesterségből, a nemezeléstől a csipkeverésen át a hímzésig 1014 szakkört indítottak el az elmúlt időszakban. Ságváron a csipkeverés rejtelmeibe avatják be az összesen tíz leányt és asszonyt. Készül szélcsipke, karkötő, felvidéki karéjos és körmöcbányai fonásos csipke is. Az alkotásokból kiállítást rendeznek tavasszal a művelődési házban.

Bódis Violetta könyvtáros elárulta, hogy már közel száz éve foglalkoztak a településen a csipkeveréssel, erről a „Ságvár öröksége” című monográfiában is olvashatunk. 

Fotó: Gamos A.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában