Gyermekszínházi biennálé

2022.03.29. 09:27

Elkezdődött a gyermekszínházi biennálé Kaposváron

Hétfőn délelőtt gördült fel a függöny a X. Jubileumi Kaposvári ASSITEJ Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálén, s egész héten tart a hazai és a nemzetközi gyermek- és ifjúsági produkciók seregszemléje. A 2018 után idehaza bemutatott legjobb gyermek- és ifjúsági színházi előadások, illetve színházi nevelési programok vesznek részt a versenyen.

Turbéki Bernadett

Fotó: Lang Robert Kaposvar

– Napjainkban az a legfontosabb, hogy a fiatalokat miként szólítjuk meg. Nagy felelősség van rajtunk, felnőtteken, mert míg a gyerekek kicsik, a szülők elviszik őket színházba, ám a kamaszokat már nehéz mozdítani – mondta Lőrinc Katalin, táncszínházi szakíró, egyetemi tanár, a zsűri tagja. 
– Minden felnőttben ott rejtőzik egy kis herceg. A felnőttnek is fel kell fednie a játékra hajlamos énjét – mondta Vadas László, a kolozsvári Puck társulat Kishercegszemmel című előadásának rendezője, aki szerint játszani kell a gyerekekkel, vagy éppen játszatni őket, és nem digitális eszközökkel lefoglalni. 

Forrás: Lang Robert Kaposvar

– A színházi nevelés még sosem volt olyan fontos, mint napjainkban. A filmek, az internet és az egész digitális világ arra az aggodalomra ad okot, hogy a művészeti ágak elől elcsalják a gyerekeket. A világjárvány pedig csak felgyorsította ezt a folyamatot – mondta Fülöp Péter, a Csiky Gergely Színház igazgatója a megnyitón. A rendezvényt küldetésnek és kihívásnak nevezte, amely a személyes jelenlétnek köszönhetően úgy közvetíti az érzelmeket, ahogyan semmilyen más műfaj. 

Forrás: Lang Robert Kaposvar

– A művészet soha nem állított le háborút és nem lakatott jól senkit. Ez soha nem volt a funkciója. A művészet nem képes változtatni az eseményeken. Az embereken viszont igen – idézte Leonard Bernstein szavait Novák János, a rendezvény főszervezője, aki a gyerekeket a színház nagyszínpadjáról is köszöntötte a Győri Vaskakas Bábszínház Vuk című előadása előtt. 

Forrás: Lang Robert Kaposvar


 

Vukkal és a mai szülők problémáival is találkoztak 

A Csiky Gergely Színházban, az Agorában, a Szivárvány Kultúrpalotában és a Bábszíntéren egymást érik az előadások. Csaknem száz produkcióból választották ki azt a negyvenet, amelyet a hat nap alatt láthat a közönség és értékelhet a zsűri. Az első napon korosztályok ütközését boncolgatta a pécsi Bóbita Bábszínház társulata egy interaktív színházpedagógiai előadás keretében, amelyben a modern kor vívmányai és a régies gondolkodás is teret kapott, kissé groteszkké, ám igazzá téve a történetet. A sztori a mai szülők és gyermekeik aktuális kérdéseit feszegette a kamaszközönség bevonásával. A kisebbek Vuk történetét láthatták az első, telt házas előadások egyikén, amely egyben a rendezvény megnyitója volt. 
 


Fotó: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában