Történelem

2022.03.18. 17:41

Emlékhely lett az egykori Zrínyi vár

Történelmi Emlékhellyé nyilvánították az őrtilosi Zrínyi-Újvár egykori területét.

Góz Lilla

Forrás: honvedelem.hu

Zrínyi Miklós 1661-ben kezdte el építteteni az erődöt, hogy hatékonyabb védelmet tudjon biztosítani Muraköz és a déli területek lakossága számára a törökök portyázásaival szemben.  Németh Szilárd,  a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára ünnepi köszöntőjében elmondta: ahogyan anno Zrínyi Miklós is akarta, úgy most is összefogásra van szükség ahhoz, hogy megvédjük hazánkat. – A szigetvári hős egy erős, keresztény Magyarországban hitt és egész életében azért küzdött, ma is ebben hiszünk, egy erős országot akarunk – emelte ki Németh Szilárd. Hozzátette: ma nagyobb a felelősségünk, mint valaha, hogy eldöntsük merre haladjon Magyarország, miénk a választás, hogyan alakul hazánk és a magyarság jövője. 

Az avatási ünnepségen Kelei Zita polgármester köszöntötte a résztvevőket. Szászfalvi László, országgyűlési képviselő és Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára ünnepi beszédében a nemzeti összefogásra hívta fel a figyelmet.  

A Dráva Gyöngye Ifjúsági Néptánc egyedület somogyi táncokkal kedveskedett, Micsinai Dominik Radnóti-díjas versmondó Zrínyi Miklós levelét olvasta fel.  Az emlékhelyet Papp Szabolcs plébános áldotta meg. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában