Kultúra

2022.03.03. 09:30

Halálfejes pillangók a kiállításon

Turbéki Bernadett

Grafikai tavaszt tervezett két évvel ezelőtt a Rippl-Rónai Művészeti Kar, ám a járványhelyzet miatt csak idén rendezhették meg a programot. Ötven alkotó munkáiból nyílt kiállítás az intézmény galériájában. A Magyar Képzőművészeti Egyetem grafikai és tervezőgrafikai tanszékének tanárai és diákjai printer plakátokkal mutatkoztak be Kaposváron. Az egységes arculatban izgalmasan helyezték el az alkotásokat a tárlaton. 

– A tanárok és diákok alkotásai között figyelmesnek kell lenni, melyik kinek is a munkája. Nincsenek megkötések, agyi röghöz kötöttségek, láthatóan jóérzéssel, bátran vágnak bele mindenbe, amire adott a felület – mondta a tárlatnyitón Szalay Miklós médiaművész, a MATE Rippl-Rónai Művészeti Intézet docense, aki szerint a nyomtatott plakátoknak még mindig van létjogosultsága, hiszen egy monitor vibrál, és a színek is különbözőképpen jelennek meg a beállítások miatt. 

– Megfogott az alkotások térbeli elrendezése, ahogy be vannak lógatva a plakátok. Érdekes, izgalmas munkák – nézett körbe Papp Anna, aki második évfolyamos, és grafikus-festőnek tanul. 

– Tetszik, hogy nem szokványos képzőművészeti alkotások, festmények lógnak a falakon, hanem olyan művek, amelyekből magam is többet tanulhatok, mint egy festményből – mondta Báthory Rudolf, aki grafikusnak tanul. 

Hitelkártyaterv a terméken szereplő grafikától a termék reklámfelületen való megjelenéséig, vagy mexikói halottak naptára pillangók szárnyán megjelenő koponyák, vagy éppen egy Csehov-emlékévhez készült plakát előtt állhattunk meg el-elgondolkodva az alkotói fantáziának köszönhetően. 

Fotók: M. P.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában