Hangszersimogató

2022.03.23. 14:00

Kis Presserek zenéltek

Négy év után újra Kaposvárra érkezett a Hangszert a kézbe programsorozat. Csütörtökig gitárokat, billentyűsöket, világzenei hangszereket próbálhatnak ki a gyerekek az ingyenes országjáró kiállításon.

Góz Lilla

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Le se tette, mindenhová magával vitte a fekete színű gitárt Paládi Sára. A kaposvári óvodást elbűvölte a hathúros hangszer. – A fejhallgatóba szól a zene és ütemre doboltak, meg nyomtam a pedálokat – mutatta büszkén az egyik dob használatát Kárpáti Benett. – Óriási élmény itt lenni, ahová nézek, csak hangszert látok és kipróbálhatom – mesélte Orbán Péter. Hozzátette, élvezné, ha minden énekórájukon ilyen környezetben telne. 

Forrás: Lang Robert Kaposvar


– Egy 2008-as kutatási eredmény szerint a magyar lakosság mindössze nyolc százaléka tanult hangszereken, az uniós országokban csak Bulgáriát tudtuk megelőzni – mondta el Andrásik Remo, a Hangszeresek Országos Szövetségének főtitkára. A Hangfoglaló Programmal közösen 2017-ben indították el a Hangszert a kézbe roadshow-t. – Bárhová megyünk mindig telt ház fogad minket, a program egyik lába a hangszerkiállítás, a másik pedig a rendhagyó énekórák – jegyezte meg a főtitkár. 

Forrás: Lang Robert Kaposvar


Eleinte nyolc találkozót terveztek, de a kaposvári már az ötvenegyedik állomásunk a héten. – Öt év alatt az idén év végéig több mint hatvan településre látogatunk el. Célunk a tudatos zenefogyasztó közönség nevelése, s fontos lenne, hogy minél több gyerek kerüljön be a zenei oktatásba – mondta el Bajnai Zsolt, a Hangfoglaló program elindítója. Országszerte egyre kevesebb a hangszerbolt, ahol ki is lehet próbálni akár egy dobot, vagy egy gitárt. – Mindig az a félelmem, hogy az elmúlt években sok Presser Gábort, Cseh Tamást, Stinget elvesztettünk csak azért, mert egy kisgyermeknek eszébe nem jutott, hogy hangszeren tanuljon. Meg kell neki mutatni, hogyan fogjon le egy húrt, hogyan üljön le a zongorához – emelte ki Bajnai Zsolt

Forrás: Lang Robert Kaposvar


– Aki meg tud szólaltatni egy hangszert, annak egy olyan kulcs van a kezében, amely egy másik ember szívéhez tartozó zárat nyitja – mondta el köszöntőjében Fülöp Péter, a művészeti, közművelődési és közgyűjteményi ügyekért felelős helyettes államtitkár. Hozzátette: a program lehetőséget biztosít, hogy a fiatalok megmutathassák tehetségüket. 
 


Fotók: Lang Róbert


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában