Fotók és videó!

2022.03.11. 14:00

Szennában győzött a szabadságharc!

Forradalmi hangulat lengte be egy héten át a szennai Fekete László Általános Iskolát. Készültek a csákók a fiúknak, párták a lányoknak, Kossuth bankóért pedig sütemény járt. Pénteken pedig több mint kétszáz gyermek a szennai skanzenben csatajelenettel emlékeztek az 1848-49-es forradalomra és szabadságharcra.

Góz Lilla

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Palotást táncoltak a nyolcadikosok szüleikkel. A nyitótánc után a hetedikes diákok Táncsics Mihályt szabadították ki a börtönből, a hatodikosok a tizenkét pontot ismertették a hallgatósággal, az ötödikesek egy zászlós tánccal készültek.  A szülők is forradalmi szerepbe bújtak. – A forradalmat és a szabadságharcot több mint kétszáz gyermek átéli itt, szerepük évről évre változik, csak végig kell nézni az arcukon és látni lehet az örömöt rajta – mondta el Farkas Gergely múzeumpedagógus.

A sportcsarnokból a forradalmárok a szennai skanzenbe vonultak. A lányok pártában és abroncsos ruhában idézték a reformkort. –  Mi készítettük kellékeket, ruhákat, valamint óriási kokárdást is – mondta el Kovács Hanna. Schveiger Krisztián pedig mentét és csákó készített, utóbbit páva-és fácántollal díszített. Otthon pedig édesapjával fegyvert is készítettek. 

–  Gábor Áron rézágyúját próbáltuk lemásolni, amiben speciális gázzal töltött lufi van – tette hozzá a huszárfiú. Be is vetették az osztrákok ellen az águkat, minden huszár elszántan harcolt a magyar szabadságért. A csata után pedig közösen énekelték el a magyar Himnuszt. –  Ne egy tölcsérrel töltsünk a fejükbe még több újabb információt, hanem érezzék meg a lelkületét a forradalomnak, maguknak az ünnepet, amelyet a szívükbe írhatnak – mondta el Czigány Tamás táncpedagógus.

Nagy volt a sürgés-forgás egész héten a szennai általános iskolában. Bendi Tiborné intézményvezető elmondta: a diákok a Reform Televízió adásában különböző technikai találmányokról kaptak információkat, a megszerzett tudást totón, kérdőívben kellett visszadniuk. A jó válaszokért Kossuth bankó járt, amit a szülők készítette sütire válthattak. Tanultak dalokat, énekeket, kardvívást, lovaglást és úri szabóság működött a szennai skanzenben, ahol csákók, párták, sőt még falovak is készültek.

Megyeszerte emlékeznek a hősökre

Pénteken a Kossuth téren ünnepélyes zászlófelvonás mellett katonai tiszteletadással kezdődtek meg Kaposváron az 1984-49-es forradalom és szabadságharc megemlékezései. Ezt követően a Hősök templománál a Kisfaludy Utcai Tagiskola közreműködésével emlékeztek, majd koszorúkat helyeztek el. Az ünnepi programok március 15-én folytatódnak a somogyi megyeszékhelyen. Kaposszerdahelyen pedig péntek délután emléktáblát avattak, az ünnepi beszédet Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke mondta. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában