Visszatekintés

2022.05.21. 20:00

A gyönyörűség és a szörnyűség írója volt

Kovács Gábor

A szörnyűség és gyönyörűség együtt jelent meg a húsz éve elhunyt Gion Nándor műveiben, akire a Berzsenyi Dániel Irodalmi és Művészeti Társaság teadélutánján emlékeztek a kaposvári Takáts Gyula Emlékházban. 


A József Attila- és Mária-díjas vajdasági író a Délvidék krónikása volt, Pécsi Györgyi irodalomtörténész méltatta munkásságát. Az egyetlen magyar mezővárosból, Szenttamásból építette fel írói világát. A településen a szerb partizánok a második világháború után kétezer embert mészároltak le, ekkor az író édesapja úgy menekült meg, hogy a szerb pékmester könyörgött az életéért. 


Gion a XX. századi magyar történelmet jelenítette meg, nehéz emberi sorsokat dolgozott fel a poétikus, álomszerűen szép prózájában, Mikszáth, Móricz, Mándy Iván hagyományait követve. 1993-ban áttelepült Budapestre, és a peremlétről szóló figurái vele jöttek az irodalomba. Gion Nándor néhány évtizede még a figyelem középpontjában állt, de az újabb irodalmi divatok a perifériára szorították, mondta róla az irodalomtörténész. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában