Gyerekszínház

2022.05.24. 11:30

Két év kényszerű kihagyás után újra a kicsiké volt a színpad a Bábszíntéren

Kétévnyi kihagyás után ismét színpadra léphettek a gyermek- és ifjúsági bábcsoportok a Bábszíntérben a hétvégén. A huszonegyedik alkalommal megrendezett Cucorkán, a dél-dunántúli regionális bábjátékos találkozón hat csoport mutatkozott be, az óvodásoktól a fiatal felnőttekig.

Andricz Gabriella

– Egy jó hangulatú találkozón vettek részt a jelentkezők, ahol megmutatták, hol tartanak a bábjátékban. Ezeken az alkalmakon nem az a cél, hogy összehasonlítsuk egymással a produkciókat, sokkal inkább, hogy lehetőséget biztosítsunk a „társulatoknak” megtapasztalni, milyen a gyermekek öröme a játék láttán. Természetesen a közönség előtt való szereplés élménye mellett fontos, hogy lássák egymás munkáját is – mondta el Csíkvár Tímea a Bábszíntér munkatársaként. Hozzátette, hogy több kaposvári óvoda is jelentkezett a találkozóra, akik szívügyüknek tartják a bábjátékos találkozót. 

– Amellett, hogy már több éve mi szervezzük a találkozót, mely korábban Balatonlelléről indult, lehetőséget biztosítunk a bábcsoportvezetőknek műhelyfoglalkozásokon való részvételre, illetve arra, hogy szakmai tanácsokat kérjenek bábművészektől, rendezőktől. A hétvégi találkozón fellépett a toponári Kenderkóc-kuckó tehetségműhely, a Janika Bábcsoport, a Tallián úti óvoda Atyámfia tehetségműhelye, az Aranykapu, a Felhőcske Bábcsoport, valamint a Boglári Játékszín. 
Horváthné Weil Katalin a Tallián úti ovisokkal az Atyámfia című darabot állította színpadra. – 2016 óta működik az óvodánkban drámapedagógiai tehetséggondozó műhely, de most egy kicsit nehéz volt újra színpadra állni, hisz ezek a gyerekek két évig nem szerepelhettek sajnos közönség előtt. Ennek ellenére elmondhatom, hogy nagyon jól vették az akadályokat – mondta Horváthné Weil Katalin. – Egy zenei aláfestéssel kísért darabot adtunk elő, ahol a gyerekek nem bújtak paraván mögé, hanem bejárták az egész teret. Egy harmincórás program részeként készültünk az előadásra, aminek végeredménye volt a mostani találkozó. Hihetetlen, hogy mekkora közösségépítő ereje volt, nagyon jól összekovácsolta a csapatot – tette hozzá az óvónő. 

A bemutatók után Fabók Mariann színművész, Boráros Milada rendező és Pályi János a Bábszíntér vezetője a csoportok szakmai vezetőivel elemezte a játékokat, majd minden bábjátékos egy apró ajándékkal és egy ajándék tortával édesíthette a napját. 
 


Fotó: MW

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában