Fotók

2022.05.29. 18:02

Kicsinyek kórusai daloltak Kaposváron

A Kicsinyek kórusainak országos fesztiválját 16. alkalommal rendezték meg a hétvégén Kaposváron, a kétnapos rendezvényre tíz iskolából több mint 450 gyermeket vártak. Budapesti, nyíregyházi és várpalotai fellépők is érkeztek, a Munkácsy Mihály Gimnázium aulájában már szombaton reggel kezdődtek a próbák.

Harsányi Miklós

– Szerettek énekelni? – kérdezte mosolyogva Kerekesné Pytel Anna karnagy a megnyitón a gyermeksereget, mire az aulában csak úgy zengett az igenlő válasz. Még 1986-ban rendezték az első kórusfesztivált, s évtizedekig kétévenként szervezték az újabb programot, ám a koronavírus-járvány miatt törölték a legutóbbit. Utoljára három éve találkoztak az énekesek. 

Fotók: Muzslay Péter

– Mindannyian nagyon reméltük, hogy ismét látjuk egymást és szebbnél szebb előadásokat hallunk – mondta Kerekesné Pytel Anna. – Már induláskor az volt a cél, hogy az alsó tagozatos kisdiákoknak fellépési lehetőséget biztosítsunk. Egyre többen jöttek a rendezvényünkre, a kórusok szép sikereket értek el, s ez erőt, kitartást adott a folytatáshoz. Abban bízom, hogy a mostani találkozás mindenki számára örömünnep, s akárcsak most, úgy a korábbi találkozókon is mindig megemlékeztünk a kórusmozgalom kiemelkedő nagyjairól. 

A Kóta Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége valamint a Mikrokozmosz Művészeti Alapítvány Kodály Zoltán emlékére szervezte a fesztivált. A Munkácsy Mihály Gimnázium aulájában szombaton elsőként a fővárosi Szent Angéla Ferences Általános Iskola és Gimnázium Kicsinyek Kórusa lépett fel. Kodály Zoltán, Hassler, Lassus és Hendrik Andriessen műveket is műsorukra tűztek. 

– Remek az előkészítés és örülök, hogy ilyen sokan találkoztunk Kaposváron – hangsúlyozta Sirákné Kemény Kinga karnagy. – Úgy érzem, időről időre szükség van arra, hogy a kórusok megmutassák fejlődésüket, bizonyítsák tudásukat. 

A kaposvári Kodály Zoltán Központi Általános Iskola Kicsinyek Kórusán kívül többek közt székesfehérvári, nyíregyházi, péceli és kecskeméti iskolákat is meghívták a hétvégi találkozóra. 
Az Erdélyi Ágnes és Nagy Ernő karnagy, illetve Tóth Ferenc Liszt-díjas karnagy alkotta zsűri értékelte a fellépőket, akik oklevelet kaptak. Táncház, játszóház és szakmai beszélgetés is kiegészítette a kórustalálkozót. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában