Fotók és videó

2022.06.06. 16:46

A néptáncról szólt a pünkösd Balatonbogláron

Többszáz fiatal ropta három napon át a balatonboglári Urányi János Sport- és Szabadidőközpontban a pünkösdi hétvégén. Két év szünet után újra megrendezték hazánk egyik legrangosabb gyermek és ifjusági néptánccsoportok koreográfia versenyét, a Métát, amelyen idén 21 táncegyüttes vett részt, közülük nyolc somogyi.

Turbéki Bernadett

Fotó: Nemeth_Levente

Ölelések, puszik, örömkönnyek. A rendezvény főszervezőjének, Szalai Tündének így indult a szombati színpadbejárás  és próbanap.

– Nagyon boldog vagyok, hogy újra együtt lehet a néptáncosok nagy családja. A világjárvány miatt két évet ki kellett hagynunk, nekem már nagyon hiányzott mindenki – mondta Szalai Tünde, a rendezvény főszervezője, aki vasárnap, a huszonnegyedik Méta megnyitón tánclépésekkel ment fel a színpadra. 

– Szemet gyönyörködtető végig nézni a népviseletbe öltözött fiatalokon – mondta Lubics László, Balatonboglár alpolgármestere az ünnepségen.

– A szeretet uralkodjon a verseny ideje alatt, ez a legfontosabb – kérte a csoportokat Merczel István, a Somogy Megyei Népttánc Szövetség elnöke, mielőtt megnyitotta a rangos versenyt, amelyre az ország legkülönbözőbb pontjairól érkeztek fiatalok a Métára.

 

– Vonattal jöttünk Nagykátáról, mert önmagában már ez is egy közösségformáló élmény. Egy évtizede még zsűrizhettem is itt, már akkor eldöntöttem, hogy elhozom ide a tánccsoportomat, mert nincs ilyen fesztivál még egy, amelyen mindenki tudja a dolgát, és minden görcs nélkül zajlik minden – mondta Vámos László, a Tápiómente Táncegyüttes vezetője.

A Métán a zsűri is különleges összetételű, minden alkalommal más és más látja el a pontozási feladatokat a szakma képviselői közül.

– Korrekt volt a zsűri, tagjai közül hárman a táncművészeti egyetemen tanítanak, így tőlük szívesebben vesszük a szigort is.  Egyetlen gyermekre sem mondtak rosszat. 2019-ben három csoporttal neveztünk a 2020-as métára. Ám a fesztivál elmaradt, közben elballagott az egyik nevezett csoportunk, de a helyet betöltöttük másokkal. Az iskolánkban fontos a tehetséggondozás, ezért létre hoztunk egy Tehetséggondozásra irányuló csoportot: a felső tagozatosok versenyét meg is nyerték, és a két másik csoportunk is szépen megállta a helyét – mondta Wilmekné Almássy Teodóra, az Együd Árpád Alapfokú Művészeti Iskola helyettes igazgatója.

– Kíváncsiak voltunk, hol tartunk, ezért jöttünk. Persze, az sem mellékes, hogy a Balaton is itt van – mondta monostori Noémi, aki Kiskőrösről érkezett a csoportjával. 

– Óvodás korunk óta táncolunk, harmadikosok voltunk, amikor kezdtük komolyan venni. Nagyon jó hangulat van, jók a programok és várjuk az esti táncházat – mondta Végh Viktória és Varga Zsófia, akik Környéről érkeztek. 

A vasárnapi egész napos versenyprogram után a Z-Generáció lépett fel, majd éjszakába nyúló táncházzal ünnepelték a fiatalok, hogy újra együtt lehetnek a két év pandémia okozta kihagyás után. Hét csoport jelentkezett a méta népi sportjátékra is. Hétfőn pünkösdi királyt és királynét választottak egy népi vetélkedő segítségével, amelyen népviseletben ügyeskedtek a tánccsoportokat képviselő párok.

Az alsó tagozatos korcsoportban a szennai Zselic AMI Ebadta csoportja, somogyi táncokkal Verébsirató koreográfiájukkal első helyet szerzett. A felső tagozatosok között a kaposvári Együd Árpád AMI Eszbukong csoportjának bukovinai táncokból összeállított Forduljunk egyet! koreográfiáját ítélte legjobbnak a zsűri. A középiskolások között biatorbágyi Barackvirág csoport Fordulj egyet előttem! vajdaszentiványi koreográfiája lett az első. A vegyes korcsoportban pedig a győri Lippentők együttes bukovinai Góbék tánca nyerte el leginkább a zsűri tetszését.

Nem adják fel

Versenyen kívül, első műsorszámként lépett színpadra a budapesti és pándi fiatalokból álló Nem adom fel! tánccsoport, amely értelmi sérült fiataloknak biztosít szabadidős tevékenységet.

-Egy sérült családtagom szeretett volna néptáncolni, ebből az indíttatásból alapítottuk meg a tánccsoportot. harminc fiatalt hoztunk most fellépni, moldvai táncokat hoztunk. Szeretnénk megmutatni, hogy a tánc mindenkié – mesélte Halmai Krisztina, a csoport vezetője. Hozzátette: A népzene jó hatással van mindenkire. Csoportjuk tagjai a társas kapcsolatokban, a koordinációs készségek terén és a ritmikus mozgásban is nagyon sokat fejlődtek a táncnak köszönhetően.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában