nyári tábor

2022.06.22. 19:50

Péntekig szól a legütősebb tábor Kaposváron

Olyan ritmus- és dallamhangszerek csínját is elsajátítják a tizenötödik alkalommal megrendezett nyári ütős tábor résztvevői, amelyek csak ritkán kerülnek elő a tanév során. Egy nyári tábor jó alkalmat nyújt az együtt zenélésre, és a barátkozásra, miközben a hangszerekkel ismerkedek a zeneiskolások.

Turbéki Bernadett

Fotó: Muzslay Péter

Rototom, cajon, maracas, guiro, agogobells. Csak néhány, a több mint száz ütőshangszer közül, amelyek a dobszerkó, a marimba és a vibrafon mellett elő kerültek a Kaposvári Liszt Ferenc Zeneiskola és Alapfokú Művészeti Iskola nagytermében. Bár tombol a vakáció, a hangszerek mégis szólnak, mert tizennyolc fiatal zenél velük a tizenötödik alkalommal rendezett ütős táborban. 

– 2007-óta dolgozom a zeneiskolában. Azóta minden nyáron megrendeztem az ütős tábort, amelyen a tanszak szinte összes növendéke rendszeresen részt vesz. Korábban nem volt ennyire hatékony a tábor: voltunk moziban, virágfürdőben, sok program volt, de amióta szakmai táborrá alakult, úgy látjuk, nagyon sokat fejlődnek a gyerekek a négy nap során – mondta Horváth Virág, a zeneiskola igazgatóhelyettese, aki ütőtanárként egykor megálmodta az első tábort.

– Mivel Fonyódon is tanítok, velem tartottak az ottani gyerekek is, nagyon jól össze hangolódtak a kaposvári növendékeinkkel. Orff módszerrel tartottunk játékos ismerkedést, közben ritmusgyakorlatokra helyeztük a hangsúlyt – mondta Maurer Ágnes, a gyerekek ütőtanára.

– Végre van idő, hogy a hangszerek nevéről, eredetéről és történetéről is beszéljünk, miközben tanuljuk a megszólaltatásukat. Délután egy kvízjáték keretében kérdezem vissza az ismereteket, a legügyesebbek zsákba macska ajándékok közül választhatnak – mesélte az tanárnő.

– Régóta szerettem volna zeneiskolába járni. Amikor felajánlották, hogy ütőzhetek, kipróbáltam, és azóta is a dob a kedvencem. Örülök, hogy itt lehetek, nagyon sokféle hangszer van itt, amit ki lehet próbálni, és nagyon nagy ez a zeneiskola – mondta Kum Anna, aki Fonyódról érkezett a táborba, ahol a közösségépítésnek is nagy szerep jutott.

– Végre együtt lehetek a dobos társaimmal, és új gyerekeket is megismerhetek. Jól bírom az intenzív zenélést, amit a tábor követel, máskor is szívesen gyakorlok, ha van időm – mondta Waibl Noel, aki bár szereti a dallamütős hangszereket, kedvence mégis a dobolás.

–A testvérem miatt vagyok itt, ő tanult először zenét. Fuvolázni járt, aztán átpártolt a dobokhoz. Kapott egy dobszerkót, amibe én is bele szerettem. Nagyon jó, hogy itt kipróbálhatok többféle hangszert, és tetszik, hogy az ütőtanárok is beállnak zenélni közénk. Kedvencem a felelgetős, Dél-amerikai hangulatú közös dobolás – árulta el Szabó Joel Mátyás, aki szeretne zenei pályára menni. Az ütőtáboros gyerekek a gyakorlás szünetében sem tudják letenni az ütőket: olyankor asztaliteniszre váltanak és azzal ütik el az időt. 

Keretbe: Kidolbolják, amit megtanultak

A dobtábor nemcsak tanulásról, hanem örömzenélésről is szól. Mindez azonban nem maradhat titokban. A fiatalok szívesen megmutatják a nagyérdeműnek is, mit tanultak az elmúlt napokban. Csütörtökön délután Andocson, pénteken pedig Kaposváron lépnek fel.

–A Térzene program keretében adunk szabadtéri koncertet. Az évközben és a táborban tanult darabok közül fogunk válogatni. Klasszikus művek és könnyedebb darabok is szerepelnek majd a palettán- tájékoztatott Maurer Ágnes.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában