Emlékezés

2022.07.11. 18:14

A fonyódiak szívügye a balatoni településen alkotó költő

Több mint három évtizeden keresztül írta verseit fonyódi nyaralójában a huszonöt évvel ezelőtt elhunyt, Somogyhoz ezer szállal kötődő Fodor András. Halálának negyed évszázados évfordulóján hétfőn pódiumbeszélgetést tartottak Fonyódon.

T. B.

– Egy fonyódi patikusnő, Gelle Kornélia vette szárnyai alá az itteni kulturális életet. Amolyan irodalmi szalont hozott létre, amelynek a költő is tagja volt. Fodor András élményközpontú verseket írt, amelyeket jegyzeteiből és spirálfüzetekbe vezetett naplóiból nyáron vetett papírra – mondta Varga István fonyódi könyvtáros. 

– Amíg élt, nem olvastam édesapám verseit, hiszen felnőtteknek szóltak, én pedig még gyerek voltam – mondta Fodor János, a költő fia, aki könyvtárosokat tanít az ELTE-n. – Érdekes a versein keresztül megismernem apámat. Kamaszkorától haláláig minden nap legalább másfél oldalt írt spirálfüzeteibe apró betűkkel. Ezeket lapozta vissza nyaranta, így születtek a versei. 

Szemes Péter irodalomtörténész, a Pannónia Kulturális Egyesület titkára, az „Emlékező beszélgetések a Balaton körül” rendezvénysorozat egyik szervezője elmondta: Fodor András Kaposváron járt középiskolába. Takáts Gyula költő volt az osztályfőnöke, aki bátorította, hogy publikálja verseit. – Fodor András a szívügyünk. Tavasszal, a születésnapja alkalmából is tartottunk egy megemlékezést – mondta Szemes Péter. 

A Balaton körül több pódiumbeszélgetéssel is készülnek: Gárdonyira Siófokon, Takáts Gyulára Balatongyörökön, Egry Józsefre Keszthelyen, Illyés Gyulára pedig Tihanyban emlékeznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában