Nyári gyakorlat

2022.08.30. 17:30

Beköltöztek a szennai skanzenbe a Zichy diákjai

Rajzoltak, festettek, fotóztak, stencileztek öt napon át a szennai skanzenben a kaposvári Zichy Mihály Iparművészeti Szakgimnázium diákjai. A tizedikesek szebbnél szebb alkotásaiból ősszel egy tárlat nyílik az iskolában.

Góz Lilla

Fotó: Lang R.

Sörpadokon ülve, a nyár végi napsütésben sütkérezve alkottak a kaposvári Zichy diákjai a szennai skanzenben. – A templom kazettáinak motívumait gondoltuk újra és ezeket festjük most – mondta el Katona Krisztina. Hozzátette: nagyon motiváló számukra ez a környezet és nagyon élvezik a szabadban festést. Pár méterre tőle a keramikus csoport csempéket gyártott. – Először megcsináljuk a mintát agyagból, utána gipszel megöltjük a formát és agyagból elkészítjük a csempét, én növényi motívumokat, indákat terveztem rá – mutatta készülő alkotását Jankó Dzsenifer. Hozzátette: egyedül a korai keléssel küzd, de nagyon élvezi a csapattal a szennai alkotást.

A diákoknak inspirációt adott a fantasztikus helyszín. BFotós: Lang Róbert

A szennai skanzen másik szegletében pedig a textiltervezők alkottak. – Készítettünk stencileket, amelyeket az itteni növények inspirálták, a motívumuk textilfestékkel ruhaanyagra kerültek – mutatta a fekete indás mintáit Varga Jázmin. Hozzátette: a rajzolás, tervezés a fűben pokrócokon ülve zajlott.  – Sokat vagyunk az iskolában délelőtt és délután és nagyon jó volt a szabadban alkotni – tette hozzá a tizedikes diák. Pati Jázmin büszkén mutatta festőállványán a nádfedeles házakat ábrázoló festményét. – Még nincs teljesen kész, nagyon tetszik a környezet és támadt egy olyan gondolatom is, hogy szívesen ideköltöznék, de persze ez nem lehetséges – tette hozzá mosolyogva.

Élmény volt a szabadban alkotni. Fotós: Lang R.

A Zichy Mihály Iparművészeti Szakgimnázium diákjai hatodik alkalommal táboroztak a szennai skanzenben. – Öt napon át a tizedikes évfolyam kerámia-textilműves, festő, divat-és jelmeztervező, művészet-és média fotográfus, mozgóképes animáció tervező, dekoratőr és grafikus szakirányú diákjai alkottak – mondta el Mojzer Tamás művésztanár. Hozzátette: a népi motívumkincs, a magyar népművészet, hitvilág motívumai, üzenetei megtalálhatóak egy festményen vagy egy animációban is.

Megihlette Szenna a Zichy diákjait. Fotós: Lang R.

Surányi Péter, a Zichy Mihály Iparművészeti Szakgimnázium igazgatója elmondta: évekkel ezelőtt egy pályázat segítségével rendeztek a szennai skanzenben foglalkozásokat, majd hagyomány lett ebből. – Az öt nap alatt elkészült alkotásokat ősszel az iskola galériájában mutatják be a fiatalok – tette hozzá az igazgató. 

Fotós: Lang R.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában