A bárdi cirkusz, világszám!

2022.08.20. 20:00

Poronddá változott a bárdi faluház színpada

Élet költözött a bárdi faluházba ezen a nyáron. A helyi fiatalok tizenegyedik éve a vakáció ideje alatt Varga Zsuzsa színművész vezetésével színpadra állítanak egy történetet, amely egy kicsit róluk is szól, és egy kicsit – ahogy ők mondják bárdias is. Idén Csukás István Keménykalap és krumpliorr című ikonikus történetét mutatták be.

Andricz Gabriella

– Július eleje óta heti kétszer találkoztunk, és egy hétig táboroztunk együtt – mondta el az ötödikes Rangits András, aki Karcsi szerepét játszotta a darabban. – Már korábban is szerepeltem az előadásokban, de most a testvéremmel zenélünk is az elején, és a cirkuszban is lesz egy trükkös számunk. 

A harmadikos Rangits Péter trombita, és bátyja harsonajátéka nyitotta az előadást, majd az izgalmas detektívtörténet kezdetét vette, kiragadva a történetből a legismertebb jeleneteket. Lópici Gáspár alakja mellett a fagylaltárus Bagaméri is feltűnt a színen, akit Kriston József alakított. – Korábban az előadások koreográfiáját készítettem, de idén kevés nagyfiú jött játszani, így kaptam meg a szerepet – mondta el érdeklődésünkre, de rajta kívül még két felnőtt is szerepet vállalt a darabban. 

 

– A kezdetektől fogva itt vagyunk, öt gyermekünk közül már a legkisebb, Ábel is a színpadra áll, a legnagyobb mellett, aki már tizenkilenc éves – mondta el Balázs Judit, aki a zenei aláfestésért felelt a darabban. – A légkör, amiért jó itt lenni minden évben, a hangulat, és hogy egymást segítjük a színpadon-mondta -e Balázs Réka. Én eddig szinte minden darabban játszottam, az Egri csillagok volt a kedvencem. Idén három darab közül szavaztuk meg, hogy cirkuszosdit játszunk – folytatta. 

 

Pár perc alatt valóban cirkuszi poronddá változott a színpad a faluházban, ahol bohócok, zsonglőrők, bűvészek, hasbeszélő és még egy tigris is szórakoztatta a közönséget. Az óvodás korú Rangits Magdi ámulatba ejtő légtornász produkciót mutatott be egy függőágyon, testvére, Péter egykerekű biciklin száguldozott a színpadon. Csukás István ifjúsági regényéből készített bárdi változatban, mindenki szerepet kapott. A hétéves kicsik éppoly magabiztosan álltak a közönség elé, mint a húszéves fiatalok. – Még nem tudni, hogy a kisfiam színpadra mer –e állni, egy nyuszit fog elővarázsolni a cilinderből, ha lesz hozzá bátorsága – mondta el az ötéves Bariska Ábel édesanyja az előadás előtt pár perce. De nem is a színpadra lépés volt a fontos Bárdudvarnokon, hanem az a két hónap, amit együtt töltött a mintegy harminc fiatal az előkészülete alatt, hogy megmutassák, miért jó ott élni, ahová születtek.

János Vitéz, Ludas Matyi, Pál(Bárd) utcai fiúk, A Csodaszarvas, Egri csillagok, Légy jó mindhalálig, Kincskereső kisködmön, a Négyszögletű erek erdő, Minden egér szereti a sajtot, és a Made in Hungária is látható volt a korábbi években augusztus közepén mindössze két előadás erejéig a bárdudvarnoki fiatalok előadásában a félig kész faluházban. Varga Zsuzsa színművészt annak idején magával ragadta a helyszín varázsa, a félig kész színpad egyszerűsége, a vakolatlan téglafalak, a szalmabálákból kialakított széksorok hangulata, és a helyi közösség, aki szinte feladatra várt. Azóta a fiatalok izgatottan várják minden évben, hogy elkezdődjenek a próbák, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy az előadás után a színpadra szólítják a színművészt, akit alig engednek szorításukból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában