Fotók és videó

2022.08.10. 14:26

Sárból és fából építkeznek a szennai táborozók

Sárt dagasztottak, vermet építettek és a porták bejáratát is sáros vízzel felfrissítették a táborozók Szennában. Tucatnyi gyermekkel ismertetik meg a héten a népi építészet alapjait. Sőt, a maguk készítette makettházukat haza is vihetik.

Góz Lilla

Fotó: Lang Robert Kaposvar

– Kicsit hideg volt, de ahogy tapossuk egyre puhább és melegedik – avatott be a sárdagasztás rejtelmeibe Szarvas Péter, aki Kaposvárról érkezett és először vesz részt ebben a táborban. Joó László a szennai nagymamánál nyaral, így került a fővárosból a somogyi településre. 

– Nagyon sok dolgot csinálunk, kedden kirándultunk a településen és sok házat megnéztünk, ezeket le is rajzoltuk – mesélte a táborozó. Pár méterre arrébb már készült is a fal sárból. – Mindenki egy maroknyi alapanyagot vegyen a kezébe, amelyet a formálás után ide beleteszünk – mutatta az alapfogásokat Farkas Gergely, a szennai skanzen múzeumpedagógusa. A gyerekek a fecskerakásos falrakást hamar elsajátították. – Kis golyókat csinálunk és egymásra rakjuk, így jól tapadnak – mondta el Juhász Barnabás, aki öccsével, Gergővel rakta a falat. Hozzátette: nagyon érdekli a népi építészet, felnőttként szeretne ilyen házakat építeni és szívesen is lakna ilyenben. A lányos is szorgosan dolgoztak a porták előtt. – Sáros, agyagos víz van a vödörben és ezt egy meszelővel visszük fel, így portalanítjuk, megújítjuk a ház előtti részt – mutatta a kaposfüredi táborozó,  Kiss Jázmin Réka.

Tucatnyi felső tagozatos korú gyermekkel ismertetik meg a népi építészet alapjait. – Hétfőn és kedden megismerkedtek a skanzennel és a faluban bejártuk az utcákat, szőlőhegyet, megnéztük a régi agyagbányákat, erdőket, ahonnan a faanyagot szerezték be – sorolta a táborvezető. A szőlőhegyen egy 1930-as években épült pincét választottak ki, amelynek homlokzatát le is rajzolták. Szerdán sarazás volt a program, a makett falának rakása mellett egy tyúkól vermét is elkészítik. Csütörtökön pedig fából fognak padokat készíteni. 

– Kipróbálják a baltát, régi vonókéseket, fűrészeket, délutánonként saját makettházukat készítik, amelyeket haza is vihetnek, de még a szennai templom kazettáit és bútorait is megfestik – mondta el Farkas Gergely. Azt tapasztalják, hogy a gyerekek nagyon lelkesek, de sokuk, még a falusiak se ismerik komplexen a népi építészetet, szeretnék nekik megmutatni a gyakorlati részét, ezáltal lássák az összefüggéseket. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában