Fotókkal!

2022.08.10. 19:23

Tárt kapukkal várja a látogatót a Kunffy-emlékmúzeum

Szerdán hivatalosan is megnyitották a kívül-belül teljesen megújult Kunffy Lajos Emlékmúzeumot Somogytúron.

Harsányi Miklós

Fotó: Lang R.

A mindenre kiterjedő korszerűsítést követően 21. századi elvárásoknak megfelelő kiállítóhely fogadja a látogatókat. Ábrahám Levente, a Rippl-Rónai  múzeum igazgatója közölte: Kunffy Lajos (1869-1962) festőművész a 18. századi nemesi kúriában lakott, s 1894-1914-ig húsz éven át Párizsban élt. A francia festők szokásait követve, a plein air festészet művelőjeként, nyaranként vidéki tájakon festői motívumokra vadászott. Legsikeresebb képeit az 1000 holdas birtokán élő paraszti életről és a vándorló életű cigányokról festette, a tágas műterem 1909-ben épült. 

Fotó: Lang Róbert 

Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter és prof. Varga Péter Pál múzeumigazgató is köszöntötte a vendégeket, a rendezvényen részt vett  Szita Károly, Kaposvár polgármestere, Móring József Attila, a térség országgyűlési képviselője és Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója is.

– Pár éve ismertem meg Varga Péter Pál professzort, aki egyből elbűvölt a Kunffy Lajos iránt érzett rajongásával – mondta Ábrahám Levente, a Rippl-Rónai Megyei Múzeum igazgatója. – Olyan kiváló ember, aki egy nagyívű közösségi projekt tervét ismertette meg velem, melynek középpontjában a Kunffy emlékmúzeum felújítása és a felvirágoztatása szerepelt. Azóta közös munkánk az ő hathatós anyagi segítségével, az általa alapított Kunffy Nonrofit Kft.-én keresztül első meghatározó állomásához érkezett. 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában