Emlék

2022.09.04. 11:30

Emlékkövet avattak Szerdahelyen

Németh József Munkácsy-díjas festőművész emlékére szombaton emlékkövet avattak a megújult játszótéren.

Harsányi Miklós

Fotó: Muzslay Péter

Kaposszerdahely Csaknem 60-an vettek részt a rendezvényen, melyet kulturális program egészített ki.

– Németh József 1928-ban született Kaposszerdahelyen, nyolcgyermekes család tagjaként – mondta Prépost László kaposszerdahelyi polgármester, aki részletesen felidézte az alkotó pályafutását. 1957-ben Hódmezővásárhelyen telepedett le, s az ottani festőiskola legmarkánsabb egyéniségeként vonult be az alföldi festészet történetébe. 1981-ben a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetsége dél-magyarországi területi szervezetének titkárává választották. Több önálló és csoportos kiállítása volt, háromszor tüntették ki Munkácsy-díjjal. Németh József munkássága az emberiségről szól, egy olyan festői nyelven, amely értelmezhető az egyszeri történés, az egyszeri létezési szintjén is. A festőművész 1994 augusztusában hunyt el.

Vörös Péter plébános mondott áldást, a Németh család nevében Sovány Valéria köszöntötte az érdeklődőket, s a rendezvényt a Kaposszerdahelyért Egyesület szervezte. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában