Emléktábla a teátrumnak

2022.10.28. 18:50

Nívódíjat nyert a Csiky Gergely Színház impozáns épülete

Építészeti nívódíjat nyert a kaposvári Csiky Gergely Színház 2019-ben átadott épülete. Az elismerést tavaly hirdették ki, s ebből az alkalomból pénteken avattak emléktáblát a teátrum épületénél.

Turbéki Bernadett

Fotó: Muzslay Péter

Középület kategóriában nívódíjat kapott a Csiky Gergely Színház megújult épülete. Az elismerést az Építőipari Mesterdíj Alapítvány Kuratóriumától érdemelte ki  az újjáépített színház, s az Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetsége ünnepi közgyűlésén jelentették be még decemberben.

Fotós: Muzslay Péter

– Az új színházra nemcsak Kaposvár, hanem a színházi közösség is büszke lehet – mondta Tolnay Tibor, a bíráló bizottság elnöke. Dormán József, a kivitelező ZÁÉV Zrt. vezérigazgató helyettese elmondta: 2017 január 5-én láttak a munkához és 2019 augusztus végéig tartott.

 

– A kaposváriak lelke is az épületben van. A színház története nem 1911-ben, az átadásán kezdődik, hanem száz évvel korábban, amikor Kazinczy Ferencet értesítették arról, hogy Kaposváron színtársulat alakult. Bár a tervezők szegediek, a kivitelező pedig budapesti volt akkoriban, a belső térben kaposvári mesteremberek dolgoztak az ország akkori legmodernebb, legnagyobb és legdrágább épületében – emlékeztetett Szita Károly polgármester.

– A héten kérdezték tőlem egy rendezvényen, hogyan érezzük magunkat az épületben. Nem volt nehéz válaszolni: könnyű jól érezni az embernek magát egy ilyen házban – mondta Fülöp Péter, a színház igazgatója. – Izgalmas volt látni, ahogy a régóta itt dolgozók hogyan búcsúzkodtak 2016-ban a felújításra váró épület letört sarkaitól, kopott foteljaitól, amelyeknek ma már nyoma sincs, ám helyette olyan ház épült fel 2019 őszére, amelyből vidéken Magyarországon kevés van – mondta az igazgató, majd a rendezvény résztvevővel közösen leleplezték a Nívódíjat hirdető emléktáblát.

Fotók: Muzslay Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában