Gyertyát gyújtottak

2022.11.11. 17:27

Megemlékeztek a hősi halottakról

Gyertyagyújtással emlékeztek meg az első világháborúban elesett katonákról pénteken délelőtt a kaposvári Hősök temetőjében. Száznégy évvel ezelőtt 1918. november 11-én írták alá a compiègne-i fegyverszüneti egyezményt Franciaországban, amellyel lezárták az első világháborút.

Marosi Gábor

Fotó: Muzslay Péter

A megemlékezésen Puskás Béla a Somogy Temetkezési Kft. ügyvezetője elmondta, az emberiség történetének egyik legvéresebb, legpusztítóbb eseménye volt az első világháború. Mintegy 10 millióan veszítették életüket, körülbelül 21 millióan sebesültek meg és nagyjából 20 millióan estek hadifogságba, közülük sokan nem tértek vissza szülőföldjükre.

Puskás Béla kiemelte, a kaposvári Hősök temetőjében 1914 nyarán temették el az első magyar áldozatot. A temetőben összesen 1310 katonasír található, ebből kettőben török katona nyugszik. Az emlékhelyek között 92 második világháborús sír van, a többi mementó az első világháborúban elesetteknek állít emléket. Az eseményen katonák, kadétok és különféle szervezetek gyújtottak mécsest. A kaposvári önkormányzat nevében Dér Tamás alpolgármester és Gáspár Ferenc Kaposvár díszpolgára helyezett el koszorút. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában