Helyi kultúra

2022.11.09. 10:13

Vaszaryról hallhattak a várdaiak

Ismeretterjesztő művészeti előadással folytatódott a néhány héttel ezelőtt elindított kulturális programsorozat Várdán. Az alig ötszáz lelkes településen Vaszary János munkásságáról hallhattak és láthattak vetített képes előadást az érdeklődők.

Ma. G.

A Kaposváron született képzőművészről Kissné Budai Rita művészettörténész, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem oktatója mesélt. 
Varga Balázs a Várdai Ifjúságért és Polgárokért Egyesület kulturális szervezője lapunknak elmondta, az eseményen Vaszary János legfőbb festészeti korszakaival, köztük a szecessziós, dekoratív korszakkal, az impresszionista festésmóddal, a világháborús expresszionizmussal, fauves korszakkal vagy a könnyed nagyvárosi festészettel ismerkedhettek meg a résztvevők. 
Varga Balázs kiemelte, a kulturális rendezvények célja a társadalmi nevelés és a közösségteremtés, hogy a várdaiak és a faluhoz köthető, valamilyen formában kötődő emberek rendszeresen találkozhassanak. A hétvégi művészeti előadáson mintegy ötvenen vettek részt. 
A jövőben Galimberti Sándor, Rippl-Rónai József és Martyn Ferenc munkásságáról is szerveznek majd előadást. Varga Balázs hozzátette, azon Kaposváron született festőművészeket szeretnék bemutatni, akiknek szerepel festménye a Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításán, vagy az előadások témái az egyesület által szervezet aktuális tárlatokhoz jól illeszkednek. A következő kulturális programot november 19-én, szombaton szervezik majd meg a településen. Az érdeklődők Zelenák Noémi festőművész kiállítását tekinthetik meg.
 

 

Címkék#Somogy

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában