Ajándékozás

2022.12.05. 13:58

Verhetetlen karácsonyi ajándék a társasjáték

A felmérések szerint évente mintegy 100 milliárd forintot költenek a magyarok játékokra. A legtöbb pénzt a karácsonyi időszakban adják ki a családok.

Marosi Gábor, [email protected]

Fotó: Lang Róbert

Már csak valamivel kevesebb, mint három hét maradt arra, hogy mindenki beszerezze a megfelelő karácsonyi ajándékot. A legtöbb nagy áruházban és kisebb üzletben is megindult a roham a termékekért. A könyves- és a játékboltokat ilyenkor jóval többen keresik fel, mint az év másik hónapjaiban. Az egyik játékkereskedő cég felmérése szerint az ünnepi időszak legnépszerűbb játékai a társas, a kártya, a lego és a kreatív fejlesztő eszközök. Sokan vásárolnak még autót, játékbabát, babakocsit, bébijátékot, plüssüket, játékfigurát, valamint diavetítőt és diafilmet is.

Röhrigné Radvánszky Zsuzsanna a kaposvári Játékváros tulajdonosa megkeresésünkre elmondta, az igazi karácsonyi ajándék a társasjáték. Nemcsak a szülők veszik meg a gyerekeiknek, hanem nagyon sok harmincas éveiben járó felnőtt is vásárol magának valamilyen társast. – Természetesen minden évben vannak slágertermékek, idén a Mancs őrjárat hódít – emelte ki a Játékváros tulajdonosa. – A gyerekeknek színezők, autók, plüssök és társasjátékok is készültek ebben a témában. A játékgyártók a kislányokra is gondoltak, nekik a Jégvarázs köré találtak ki különböző játékokat – mondta Röhrigné Radvánszky Zsuzsanna.

Fotós: Lang Róbert

A Játékváros tulajdonosa hozzátette, a játék laptop és táblagép is kedvelt ajándék ilyenkor. Sokan félve vásárolják meg, azonban úgy fejlesztettek ki ezeket a termékeket, hogy okosítják a gyerekeket. A nagyszülők a „klasszikus” játékokat, a babákat és a kártyákat keresik a polcokon. A játékboltok tapasztalatai szerint, a lego megunhatatlan ajándék már évtizedek óta, ráadásul a régi építőkockák tökéletesen passzolnak az újakhoz. A rendőrség, a tűzoltóság és a mentőállomás mindig népszerű, de újabb témák is megjelennek évről évre.

A drágulás a játékokat sem kerülte el az elmúlt egy évben. Sok termék 15-20 százalékkal kerül többe, mint tavaly ilyenkor. Azonban a dollár és az euró árfolyam változása miatt van amiért ennél is többet kell fizetni. – Magyar gyártók már alig vannak, szinte minden külföldről érkezik. A szállítási költségek most nagyon sokba kerülnek – hangsúlyozta Röhrigné Radvánszky Zsuzsanna. Emiatt a vásárlók egy része alaposan megnézi a játékok árát és ez is befolyásolja őket abban, hogy milyen ajándékot tegyenek majd a fa alá. A tapasztalatok szerint a tehetősebbek ilyenkor több tízezer forintot is elköltenek játékra, de van aki 5000 forintnál húzza meg a határt.
 

Szellemi frissességet ad a társasjáték 

Majdnem egy évtizeddel ezelőtt alakult meg a Kaposvári Társasjáték Klub, ahol amellett, hogy a „társasjáték-függők” minél több játékot kipróbálnak, igyekeznek sokakkal megismertetni a társasjátékok világát is. Bengyák Rózsa a klub egyik tagja érdeklődésünkre elmondta, az idő és a tudás szempontjából mindig az életkornak megfelelő társasjátékot ajánljak a fiataloknak és ha valaki ellátogat a klubba, akkor meg is tanítják, hogyan kell játszani az adott társassal. Bengyák Rózsa kiemelte, vannak olyan felnőttek, akik az ünnepek előtt kifejezetten azért mennek el hozzájuk, hogy a karácsonyra szánt játék szabályait minél alaposabban megismerjék. Hozzátette, a társaság, a szellemi frissesség és fejlődés miatt is fontosak a társasjátékok. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában