Magyar Kultúra

2023.01.22. 17:19

Őrizzük, ápoljuk és tovább visszük a magyar kultúrát

A veszélyek korát éljük, mikor szükség van a fiatalok energiájára, ahogy 1948-49-es forradalom idején is - mondta el Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett kaposvári megemlékezésen.

Góz Lilla

Fotós: Muzslay Péter

Közösen énekelték el a Himnuszt az ünneplők a kaposvári Petőfi téren a helyőrségi zenekar kíséretében vasárnap délelőtt, majd Boros Bence, a Csiky Gergely Színház színművésze Petőfi versét szavalta el. A Z Generáció fiataljai saját dalukkal tisztelegtek. Szita Károly, Kaposvár polgármestere köszöntőjében kiemelte: hármas ünnep a mai, a lánglelkű költőnk, Petőfi Sándor 200 éve született és  ezen a napon fejezte be Kölcsey Ferenc a Himnuszt, valamint 150 éve január 23-án kapta meg Kaposvár a rendezett tanácsú városi rangot. – Kaposvár igazi katonaváros lett, büszkék vagyunk katonai hagyományainkra, őrizzük, végjük és ápoljuk őket – mondta el a polgármester. – Itt állunk a 200 éve született Petőfi Sándor szobránál, aki neve Kossuth Lajos mellett összeforrt a 48-49-es forradalom és szabadságharccal – mondta el Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter. Felidézte Petőfi Sándor katonai múltját, mikor a 48. császári-királyi gyalogezredben teljesített szolgálatot, majd Bem tábornok segédtisztjeként harcolt a hazáért. – Egy olyan haderő tagja volt, majd vált mártírjává, amely pillanatok alatt alakult és a császári haderőnek az akkori legerősebb haderejét kellett behívnia, hogy legyőzzék őket – emelte ki a honvédelmi miniszter. – A veszélyek korát éljük és Magyarország elkötelezett a béke mellett, ehhez erő kell, a 48-as fiatalok energiáját kívánjuk előtérbe helyezni, amelyre akkor is és most is szükség van – jegyezte meg Szalay-Bobrovniczky Kristóf. Az ünnepség végén a a miniszter mellett a megyei, városi vezetők, képviselők és a fiatalok helyezték el virágaikat, koszorúikat a Petőfi szobornál.

– Sokszor temették az irodalmat, a verseket, de mindig van egy megújulás, ami ébren tartja a műfajt – mondta el Gombos Péter, a Magyar Olvasástársaság kaposvári alelnöke. Hozzátette: a slam poetry népszerűsítette a verseket, sok fiatalt meg tudtak szólítani. – A kortárs szerzők mellett visszatalálnak a klasszikusokhoz is, nem kell aggódnunk, hogy eltűnik a kultúra ezen szelete – emelte ki Gombos Péter. Rázsits Veronika, a Takáts Gyula könyvtár igazgató elmondta: a tavalyi top 100-as kölcsönzési listájukban kizárólag felnőtt szépirodalom és gyerekirodalom szerepel. A legtöbbet kölcsönzött regények írói zömmel magyar szerzők: Náray Tamás, Fábián Janka és Leiner Laura és Dosztojevszkij is szerepel a legnépszerűbb között. A Magyar Kultúra Napja alkalmából szerdán egy kultúrkvízzel készülnek az érdeklődőknek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában