Időutazás bankókkal

2023.01.18. 18:24

Papírpénzeken elevenedik meg a város múltja

A Kaposvár 150 emlékév előfutáraként a városházán különleges pénzkiállítás nyílt hétfőn. A megnyitón elhangzott: az egész éves programsorozat okán emlékérmét adnak ki.

Harsányi Miklós

Húsz korona, százmillió B-pengő, 1946-ban kiadott zöld tíz forintos is látható a városházán szerda délután megnyílt kiállításon. A város 150 évét tekinti át a tárlat, ahol Pintér Rómeó alpolgármester köszöntötte a látogatókat.

–  Több mint 100 papírpénz látható a kiállításon, igyekeztünk minél alaposabban bemutatni az elmúlt másfél évszázadot – mondta Hencz János, a Somogyi Éremgyűjtők Egyesületének elnöke. – A gulden, a korona és a pengőrendszeren kívül külön bemutatjuk a forint történetét, s a látogatók nemcsak egy-egy korszak fizetőeszközeit ismerhetik meg, hanem az akkori városi vezetőket is. 

Letűnt korokról mesélnek a bankók. 

A 1926-1946 közötti pengőkorszak változásait látványosan bemutatja a tárlat, akárcsak a forint megjelenését is. Az érdeklődők 1947-ben kiadott papír tízest éppúgy láthatnak, mint 1951-es ötvenest vagy a lila színű ötszázast, amit 1980-ban nyomtattak. Hencz János azt mondta: céljuk, hogy a látogatók minél több ismeretet szerezzenek az adott korszakról. 

Ma már elfeledett pénzek is láthatóak a tárlaton. 

– Hétfőn ünnepli Kaposvár várossá avatás 150-ik évfordulóját  – hangsúlyozta Pintér Rómeó alpolgármester. – Ebből az alkalommal jövő héttől a Kaposvár 150 emlékévbe lépünk majd, amely egész éven átívelő programsorozatot kínál a városlakóknak rengeteg kiállítással és programmal. S ennek előfutára a városházán nyílt numizmatikai kiállítás, amely nagyon érdekes szemszögből dolgozza fel a mögöttünk álló másfél évszázadot. 

S persze olyan bankjegyek is helyet kaptak, amelyek még ma is használatban vannak. 

Elhangzott: a kaposváriak nemsokára megismerhetik azt az emlékérmet, amelyet az önkormányzat az emlékév kapcsán ad majd ki. Ebből 150 darab lesz elérhető, s egy speciális bélyeg díszíti majd. 

Fotók: Muzslay Péter 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában