Magyar Kultúra Napja

2023.01.22. 11:25

Zenékkel és táncokkal ünnepelték a Magyar Kultúra Napját Nagyatádon

Nagyatádon a Kulturális Központ színháztermében emlékeztek meg a Magyar Kultúra Napjáról, melyet 1989 óta ünneplünk meg január 22-én, annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le egy nagyobb kéziratcsomag részeként és jelölte meg dátummal Csekén a Himnusz kéziratát.

Györke József

Fotó: Györke József

 1823. január l-jén született a magyar irodalom egyik legmeghatározóbb, legkiemelkedőbb alakja: Petőfi Sándor (Petrovics Alexander). Az országgyűlés 2020 decemberében döntött arról, hogy a 2022-23-as évet Petőfi Sándor emlékévvé nyilvánítja a költő születésének 200. évfordulója tiszteletére.

Pünkösd Márton kulturális igazgató megemlékezését követően folytatódott a műsor. A közel másfélórás rendezvényt a Nagyatádi Vegyeskar nyitotta meg a Himnusz eléneklésével, melyet a jelenlévők felállva hallgattak végig. Ezt követően nagy íróinktól és költőinktől hangzottak el versek, emlékezések, megzenésített művek az ünneppel kapcsolatban. Külön blokkban idézték meg Petőfit és munkásságát. A Vadvirág Néptáncegyüttes mezőpaniti táncokat, a Fürjecske Néptáncegyüttes pedig moldvai táncokat mutatott be Vránics Eszter és Orsós Péter koreográfiája alapján.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában