Színház az egész világ

2023.03.26. 13:46

Regionális diákszínjátszó találkozó volt Csurgón

Közel kétszáz fiatal állt közönség  elé a hétvégi régiós diákszínjátszó-találkozón, Csurgón. A két nap során a fiatalok nem csak a zsűri értékeléséből, hanem egymás produkcióiból is sokat tanulhattak.

Györke József

Az Országos Diákszínjátszó Egyesület Csurgón tartotta meg az országos verseny előtti utolsó regionális diákszínjátszó-találkozót. Ákli Krisztián drámatanár, a Magyar Drámapedagógiai Társaság elnöke, az Oberon Társulat vezetője arról beszélt lapunknak: jó látni, hogy a diákszínjátszás a mai napig vonzó a fiatalok számára, sőt egyre nagyobb az érdeklődés, amit a jelentkezők egyre magasabb száma is bizonyít. 

A digitális világ sem tudta visszaszorítani ezt a műfajt, amelynek lényege a személyesség és a jelenlét. A csurgói Történelmi Parkban és a szomszédos Fehér Ló Vendéglő pincéjében tartották meg az előadásokat, melyeket két ismert rendező – Perényi Balázs és Zuti Krisztián – értékelt. Ákli Krisztián azt is elmondta: várhatóan júniusban lesz egy országos találkozó, melyre a zsűri javaslatai alapján hívják majd meg az előadó csoportokat. Széthulló családok, szeretetnyelv a színpadon. A barcsi Széchenyi-gimnázium diákjai a középiskolások egy napját mutatták be, a veszprémiek pedig egy széthulló családról készítettek színpadi esettanulmányt, amelyért vastapsot kaptak. Megismerhettük, hogy mi kerül a kamasz naplójába, és azt is megtudhattuk: mit gondolnak a fiatalok a magyarságról. Szó volt szeretetnyelvekről és gyűlöletnyelvekről, agresszióról és figyelemhiányról mondták el gondolataikat a színpad eszközeivel és a maguk módján. Hornok Máté drámatanár harmadik éve foglalkozik a barcsi gimnázium diákszínjátszóival. Elmondta: heti egy alkalommal utazik hozzájuk Pécsről, de így is jól látható a fejlődésük. Egy másik csoportja tavaly különdíjas lett az országos szemlén.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában