Legjobbak között

2023.03.25. 17:56

Tizennyolc kémiazseni versenyzett a Kontra József laborban

Második alkalommal rendezték meg a Kontra József Országos Kémia Verseny. A kaposvári Táncsics gimnázium egykori tanáráról elnevezett laborban tizennyolc versenyző mérte össze tudását.

Góz Lilla

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Egy ölelés és egy biztató szó is járt a szülőktől a verseny előtt. - Ne izgulj kislányom, minden rendben lesz – mondta az egyik édesanya. A Somogyi Műszaki, Természettudományi és Közgazdasági Szakemberek Egyesülete, a Kontra József Alapítvány és a Geszti Szilárd Alapítvány  második alkalommal rendezte meg a Kontra József Országos Kémia Verseny döntőjét szombaton.  

Több tesztet kellett online kitöltenünk, amelyek között voltak könnyebbek és nehezebbek is, azért jelentkeztem, mert az ilyen versenyek segítik szinten tartani a tudást 

– mondta el a karádi Schádl Szilárd. A tizedikes táncsicsos tanuló azt is elárulta, hogy az orvosi pályára készül. - Szeretem a számolásokat és jól is ment, így sikerült bejutnom a döntőbe – mondta el a kilencedikes Szabó András Sámuel. A táncsicsos diák hozzátette: Kontra József neve nem ismeretlen számára, több oktatóját is tanította, akik hivatásuknak választották a kémiát. Oszlácz Amanda nagyon korán kelt, ugyanis Nyírmeggyesről érkezett a versenyre. - Nagyon szeretem a kémiát, főleg a kísérleteket – tette hozzá a nyolcadikos diák. Az ország minden tájáról több mint kétszáz nyolcadik, kilencedik, tizedik, tizenegyedikes és tizenkettedikes diák jelentkezett és közülük a legjobb húsz jutott a döntőbe. Érkeztek versenyzők Zalaegerszegről, Budapestről, Miskolcról és a Nyírségből érkezik.

 - Szóbeli és írásbeli megmérettetésen vettek részt szombaton a diákok és azt tapasztaljuk, hogy annak ellenére, hogy a versenyt második alkalommal rendeztük sok diák érdeklődik a kémia iránt, sokan közülük orvosnak készülnek – tette hozzá Borbély Csaba főszervező. Megjegyezte: Zrínyi Miklós professzor egy réz plakettet készített, amelyen Kontra József tanár látható, ezt a legjobb eredményt elérő versenyző kapta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában