Kirándulás a kulisszák mögött

2023.04.05. 13:00

Felfedezték a Csiky Gergely Színházat a bodrogi iskolások

Különleges kiránduláson vehettek részt a Bodrogi Általános Iskola ötödik osztályos diákjai. Múzeumi nap keretében meglátogatták a Rippl-Rónai Múzeumot, de még előtte bebarangolták a Csiky Gergely Színházat is.

Koszorus Rita

Fotó: K.R.

Múzeumi nap keretében látogattak a vármegyeszékhelyre a Bodrogi Általános Iskola 5-ik osztályos diákjai. Az egész napos program első állomásaként a Csiky Gergely Színházba látogattak el, ahol Szalai József, a teátrum műszaki és szcenikai igagzatója kalauzolta őket a kulisszák mögött. 

Érdeklődve szemlélték a gyerekek a színházi kulisszákat. 
Fotós: K.R. 

Kipróbálhatták, hogy milyen a színészeknek, amikor fennt állnak a világot jelentő deszkákon és azt is átélhették, milyen érzés az, amikor felgördül a függöny.

Fotós: K.R.

 - Álljatok a jelre és leengedlek titeket a színpaddal - adta az utasítást Szalai József a gyerekeknek, akik sorba rendeződve hajtották azt végre. Majd szép lassan elindultak a színpad belseje felé. - Ezt fel is lehet emelni? - érkezett az érdeklődő kérdés az egyik fiataltól. - Sőt még díszleteket is lehet ráépíteni, érkezett a válasz. 

A gyerekek ezután azt is kipróbálhatták, hogy milyen, amikor forog velük a színpad, majd megnézhették, honnan kerülnek elő az előadások díszletei. 

Fotós: K.R.

Ezek között olyat is felfedeztek a fiatalok, amit már maguk is láttak előadáson. - Ez a Meseautóban volt! - mutatott rá egyikük a színdarab egy fontos díszletére.

Érdekességeket tudhattak meg a díszletekről és arról, hogyan készül egy színdarab. 
Fotós: K.R.

- Hagyományosan múzeumi nap előzi meg iskolánkban a tavaszi szünetet, s ezúttal úgy döntöttünk, hogy ellátogatunk a Csiky Gergely Színházba, mondta Horváth Balázs osztályfőnök. Hozzátette: nem volt véletlen a választás, hiszen rá is nagy benyomást tett gyerekként egy színházi kirándulás. - Bízom benne, hogy a gyerekek is hasonló élményekkel gazdagodnak majd, mondta. 

Az élménydús színházi túra után az iskolások a Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Múzeum felé vették az irányt, ahol két érdekes kiállítást tekinthettek meg: a vadászati és a néprajzi kiállítás anyagába nyertek betekintést. A napot közös teázás és sütizés zárta. A hagyományos múzeumi napon a harmadikosok a Zselici Csillagparkot látogatták meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában