Kritika

2023.04.28. 13:20

Megjártuk a Hadik útját, így foglaltuk el Berlint egy napra

Kalandfilmnek nem elég kalandos, történelmi filmnek pedig nem elég alapos a Hadik című új magyar történelmi kalandfilm. Nem magyarkodik túl sokat, hiába van happy end, de valahogy hiányérzettel távoztunk a moziból.

Koszorus Rita

Forrás: film.hadik.hu

A Hadik című új magyar szupermozira 2 milliárd forintos állami támogatást költhettek a készítők. Ez némelyekben előzetesen egy kis ellenérzést váltott ki, így elég sok negatív kritikát hallhattunk már azelőtt, hogy a Szivárvány Moziba beültünk volna a sodrónak ígért kalandfilmre. 

Ehhez képest egészen élvezhető a mozi, ha nem várunk nagy csodákat tőle. Vannak benne értékelhető csatajelenetek, sok szép ló, akiket szinte sajnálunk, a hegyen való átkelés jeleneteinél. Néha el-elhangzik egy poén, s vannak igazán látványos és jól kimerevített pillanatok is. De valahogy nem sodor mégsem az a történet. 

A kelleténél egy kicsivel több lovaglós jelenet került a Hadik moziba, egy kicsit olyan érzése támadhat az embernek, mintha egy történelmi dokut nézne. De persze itt azért vannak párbeszédek is, amelyekből a főhős karaktere szépen kirajzolódik. Hadik András, futaki gróf egy magyar hadvezér volt Mária Terézia idején. Katonai bravúrja, amelyet huszárregimentjével véghez vitt, a történelem egy méltatlanul keveset tárgyalt eseménye volt. Számomra is az újdonság erejével hatott, úgyhogy ezért az új információért már érdemes volt beülni a mozira. 
Hadikot Mária Terézia egy lehetetlennek tűnő küldetésre utasítja, amelyet hihetetlen módon és számos kalandot átélve, nehézséget legyűrve sikerre visz. Erről szól a film is. 

Trill Zsolt alakítja Hadik Andrást. 
Forrás: hadik.film.hu

A főszerepben Trill Zsoltot láthatjuk, aki kiváló választásnak bizonyult a futaki gróf szerepére, hiszen egyszer sem játssza túl szerepét és hihetően személyesíti meg a történelmünk méltatlanul elfeledett alakját. Szintén említésre méltó Babocsay Farkas megformálója Szalma Tamás, akit szoros kapcsolat fűz a főhőshöz. 

Gvadányi Jóska szerepében vannak Molnár Áronnak jó pillanatai. 
Forrás: film.hadik.hu

A másik fontos mellékszerepben pedig Molnár Áront láthatjuk, aki Gvadányi Józsefet formálja meg. Jól hozza a kissé szertelen huszár szerepét, de itt-ott túlzásba viszi a lazáskodást. A Mára Teréziát megformáló Horváth Lili is jól alakít, bár hiányoltuk a kacérságot az általa vászonra vitt királynőből. 

Mária Terézia lehetetlennek tűnő küldetésre kéri Hadikot. 
Forrás: film.hadik.hu

De az egyik kedvencünk a küldetés kulcsszereplőjének kikiáltott Thun mester megformálója Reviczky Gábor volt. Igaz csak nagyjából a film felétől láthatjuk a veteránnak számító színészt, de remekül hozza a kissé megszállott Thun mester karakterét. 

Reviczky Gábor, Thun mester szerepében látható. 
Forrás: film.hadik.hu


A film a végére eléri, amit célul tűzött ki, vagyis szórakoztat és emléket állít a magyar huszárvirtusnak. De a figyelmet nem tudja 108 percen keresztül fenntartani, az üresjáratok alatt viszont van ideje a nézőnek enni-inni vagy megcsodálni a vágtázó paripákat.

A recept nem titok: huszárok, lovak és hőstettek. 
Forrás: film.hadik.hu


Annak ajánljuk ezt a filmet, aki szereti a történelmi filmeket, érdekli az olyan információ, amit nem feltétlenül tanítanak a történelem órákon és aki nagyszerű színészgárdával felvértezett magyar mozit nézne. Összeségében azt mondhatjuk, hogy érdemes megnézni a Hadik mozit. 

Hadik (108 min)

Rendezte: Szikora János 

Szereplők: Trill Zsolt, Molnár Áron, Horváth Lili, Reviczky Gábor, Mucsi Zoltán, Szabó Győző, Sághy Tamás, Julia Jakubowska. 

Értékelés: 10/5

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában