Fotók

2023.05.16. 19:15

Kamaszoknak szóló vígeposz érkezett Nagyváradról

Rendhagyó irodalomórával érkezett Kaposvárra a nagyváradi Lilliput Társulat a Bábművészeti Világtalálkozó keretei között. A társulat magyarországi turnésorozata során Pécsről érkezve három napot töltött Kaposváron.

Andricz Gabriella

Fotó: Lang Róbert

Hiánypótló szerepet tölt be a nagyváradi Szigligeti Színház Lilliput Társulata, hisz olyan előadásokat is kínál, amely azt a korosztályt szólaltatja meg, akik a gyerekdarabokból már kinőttek, viszont a felnőtteknek szóló előadások befogadásához még fiatalok. A kaposvári BábSzínTérnek is egyik célkitűzése a világtalálkozó kapcsán, hogy megszólítsa a kamaszokat is, kifejezetten nekik szóló előadásokkal.

– Színházunk rendhagyó irodalomórája, az első lépések megtételét segíti a kamaszok számára az irodalom élvezete irányában – mondta Boross Tamás, a Lilliput Társulat közönségszervezője. – Nyolc éve játszuk A helység kalapácsát, amellyel több magyarországi fesztiválon is részt vettünk már. Ez az előadás a rendhagyó irodalomóra sorozatának harmadik darabja, az első Arany János: Toldi című hőskölteménye volt, amit nagy sikerrel játszik a társulat Erdély több településének iskolájában is tanteremszínházi produkcióként, a második pedig a Regélő című előadás Weöres Sándor gyermekverseiből összeállítva – folytatta Boross Tamás, majd hozzátette, hogy szoros kapcsolatot ápolnak a magyarországi bábszínházakkal, és a gyerekelőadásaikkal is rendszeresen utaznak Magyarországra. 

A darab rendezője, Bartal Kiss Rita szerint más hallani a szöveget, látni a cselekményt, mint elolvasni az iskolai kötelező olvasmányokat. 

– Olyan színházi eszközökkel jelenítjük meg Petőfi remekét, amely közel áll a középiskolás korosztályhoz, mégis a hagyományos színjátszás, képmutogatás eszközeit is használja – emelte ki  rendező. 

– Nem csak a bábszínház eszközeit használjuk, vannak benne zenei, táncos elemek, ötvözzük a mozgásszínházat, a bábszínházat, a színművészetet, a költészetet, így próbáljuk összegyúrni a drámát. Fontosnak érzem, hogy ezeket a klasszikusokat eljuttassuk a tinédzserekhez. Abban reménykedem, hogyha megnézik az előadást, és felkeltjük az érdeklődésüket, talán esély van arra is, hogy elolvassák a művet és megérezzék nyelvünk gyönyörűségét – folytatta Bartal Kiss Rita. 

A társulat egyszerű eszközökkel, mobil díszlettel jelenítette meg ötven percben Szemérmetes Erzsók, és a körülötte legyeskedő Fejenagy, a kovács, vagyis a „helység kalapácsa” és a lágyszívű kántor történetét, Petőfi Sándor születésének 200 éves évfordulója kapcsán. A fesztivál keretei között a társulat az óvodásoknak szóló darabbal is bemutatkozott Kaposváron, a Kispipi és Kisréce című testvérféltékenységről szóló játékukat teltházas közönség előtt mutatták be a BábSzínTérben három alkalommal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában