Ifjú szerzők

2024.06.24. 17:27

Tükör előtt címmel jelent meg a kaposvári diákköltők és diákírók antológiája

Tükör előtt címmel jelent meg a kaposvári diákköltők és diákírók antológiája a Pannónia Kulturális Egyesület (PKE) kiadásában, az önkormányzat támogatásával. A kéttucatnyi ifjú szerzőt hétfőn a városháza dísztermében köszöntötték a kötet bemutatóján.

Kovács Gábor László

Fotó: Muzslay Péter

Az osztopáni Szabó Léna a Zichy Mihály szakgimnázium 12.osztályos tanulója, és saját bevallása szerint a legtöbb írása nem túl vidám. Már az általános iskola alsó tagozatától fogva érdekeli az irodalom. Főként különleges emberek és élethelyzetek, természeti helyek ihletik meg. Most megjelent írásában egy férfi naplóját tárja az olvasók elé, a példaképe József Attila

Pati Jázmin Karina elmondása szerint szintén kisiskolás kora óta szerelmes az irodalomba. Írni akkor szokott, ha erősebb érzelmi hatás éri, számára ez levezető funkcióval bír, és segíti az elengedést. Titkos terve, hogy később az irodalommal foglalkozzon, Örkény és Radnóti szellemében. 

A fiatalok helyet és szót kérnek, és mi adunk nekik, mert ez a kötelességünk! 

– jelentette ki Szemes Péter irodalomtörténész, a PKE titkára, a kötet szerkesztője.  

A fiatalokra oda kell figyelni, mert ők jelentik a jövőt, a somogyi irodalom folytonosságát. Fontos, hogy bemutassuk azokat a fiatalokat, akik továbbviszik a lángot. Az a feladatunk, hogy lehetőséget biztosítsunk nekik, de az ő dolguk, hogyan élnek vele. 

Kaposvár irodalomtörténetében a befutott idősebbek mindig odafigyelek a fiatalokra, sorolta a példákat. Takáts Gyula első kötetét Biczó Ferenc támogatásával tudták megjelentetni, míg a táncsicsos diákként végzett Fodor András indulása Takáts Gyulának, az osztályfőnökének volt köszönhető.  Ezt a sort szeretnék továbbvinni. A PKE jóvoltából a kaposvári középiskolákban sok rendhagyó órát tartottak, meghívták a magyar irodalom meghatározó alakjait, és 20 határon túli folyóiratot mutattak be. Az antológia borítójának grafikáját is egy kaposvári diák, Kanizsai Melitta készítette.  

A kötet bemutatóján Pintér Rómeó alpolgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy a mai fiatalok átlag 2-3 órát töltenek az okostelefonok képernyői előtt, de nem ritka az 5-6 óra sem, de ezzel eltűnnek a hobbik és szabadidős tevékenységek. Ezért az önkormányzat nevében kifejezte a háláját minden fiatalnak, akik az iskolai kötelezettségeik mellett önkifejezéssel foglalkoznak, mert ezzel Kaposvár kultúráját gazdagítják. 

Egyre nő a diákszerzők száma 

Még 2022-ben, karácsony előtt mutatták be az első antológiát Új kezdet címmel, melyben 20 szerző 35 írása kapott helyet. A tavalyi év ugyan kimaradt, de a 2023/24 -es tanévben már 23 szerző 48 írással jelentkezett. Emelkedik az alkotók száma, mutatott rá Szemes Péter. Reményei szerint a Somogy kulturális folyóirat és a Berzsenyi Irodalmi és Művészeti Társaság utánpótlását is adhatják majd a most felfedezett diákszerzők, és erre a tényre felhívta Szakály Sándor, a Berzsenyi társaság elnöke, és Ujváry Gábor, a Somogy főszerkesztője figyelmét. Ezek az első lépések, ám a beérkezéshez még rögös út vezet, nem mindenkinek sikerül bejárni, de ez nem is baj, mert fontosabb az alkotás öröme, jegyezte meg. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában