A postai szállítás kalandos múltja és jelene egy helyen

2024.07.10. 13:35

Történelmi utazás Balatonszemesen: megújult Postamúzeum várja a látogatókat

A felújított balatonszemesi Postamúzeum új tárlattal várja a látogatókat, ahol a postai szállítás izgalmakkal teli története mutatkozik be.

Hajdú Marianna

A balatonszemesi Postamúzeum új kiállítása, amely bemutatja a postai szállítás történetét, a vasúti mozgópostakocsitól a Kyburz elektromos tricikliig

Forrás: Németh Levente

A Balaton déli partján fekvő Balatonszemes újfent felkerült a történelem rajongók térképére, ugyanis megújult és szerdán új kiállítással nyílt meg a híres Postamúzeum. A frissen felújított épületben a „Kocsiszekértől az elektromobilig - a postai szállítás története a középkortól napjainkig” című tárlat várja a látogatókat. Már az ajtón belépve érezhető a történelem lehelete, és azonnal magával ragad a postai szállítás izgalmas múltja.

Nagy múltú postamúzeum új köntösben

A Postamúzeum balatonszemesi kiállítóhelyének története egészen 1962-ig nyúlik vissza, amikor is a XVIII. századi lóváltóállomás istállóépületét a Somogy Megyei Múzeumok Igazgatósága átadta használatra a Postamúzeumnak. Az évek során a múzeum több változáson ment keresztül, ám most egy teljesen új szintre lépett.

– A múzeum felújítása során célunk az volt, hogy a látogatók számára még közelebb hozzuk a postai szállítás történetét és technológiai fejlődését – mondta Holló Szilvia-Andrea, a Postamúzeum vezetője a megnyitón. 
– Ez az új kiállítás lehetőséget ad arra, hogy minden korosztály számára élményszerűen mutassuk be a múltat és a jelent.

Interaktív élmények a múltból

A kiállítás legnagyobb szenzációja kétségtelenül az 1928-ban gyártott vasúti mozgópostakocsi. Ebben a lenyűgöző járműben a látogatók betekintést nyerhetnek az egykori mozgópostás szakma fortélyaiba. Azonban nem csak a múltba repítenek vissza a kiállított tárgyak. A legfiatalabb darab, egy Kyburz elektromos tricikli, amilyeneket ma is használnak a kézbesítők, nem csak szemügyre vehető, de ki is próbálható.
– Az elektromos tricikli kipróbálása különleges élményt nyújt a látogatóknak, hiszen így testközelből ismerhetik meg a modern kézbesítési eszközöket – hangsúlyozta Balczó Barnabás, a Magyar Posta vezérigazgatója. 
– Fontosnak tartjuk, hogy a történelmi múlt és a jelen technológiája egyaránt megjelenjen a kiállításainkban.

Történelmi kalandok országszerte

A tárlat különlegességei között szerepel egy Mátyás király korabeli kocsiszekér makettje is. Ez a modell a XV. századi postakocsik világát idézi, amikor még Buda és Bécs között száguldoztak a futárok. Az aprólékos kidolgozásnak köszönhetően szinte megelevenedik előttünk, ahogy a lovak futnak a postakocsival a makett körül.

Mint a vezérigazgató említette, nem csak Balatonszemes büszkélkedhet ilyen különleges postatörténeti kiállítással. Országszerte számos helyen találkozhatunk a Magyar Posta és a Postakürt Alapítvány által gondozott múzeumokkal. Szabadkígyóson például a XX. század második felének postai világa tárul elénk, beleértve a korai rádiózást és televíziózást is. Az ópusztaszeri kiállítás pedig a postamesternők életét és munkáját idézi meg.

Hollókőn, amely az UNESCO világörökség részét képező egyetlen falu Magyarországon, szintén található egy lenyűgöző Postamúzeum. Itt egy működő posta is helyet kapott, ami különleges hangulatot kölcsönöz a helyszínnek, és még közelebb hozza a látogatókat a történelemhez.

A Postamúzeum balatonszemesi kiállítása július 10-től, keddtől vasárnapig 10:00 –18:00 óra között látogatható. A kiállítás vár mindenkit, aki szeretné megismerni a postai szállítás izgalmas történetét és kipróbálná a Kyburz elektromos triciklit.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában