Lámpagyújtogató

2017.09.19. 19:05

Reményik Sándor reményt és erőt adott honfitársainak

Reményik Sándor erdélyi magyar költő munkásságát mutatta be az irodalomkedvelő közönségnek Marics József, plébános és egyháztörténész.

Koszorus Rita

Az atya Baloghné Bíró Mária középiskolai tanár és Sárközi Angéla drámatanár beszélgetőpartnere volt a kaposvári Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtárban tartott Lámpagyújtogató című költői esten.

– Hála Isten most már megismerhetjük az ő hatalmas költészetét – mondta Marics József az Ars Sacra Fesztivál programján. – A műveit ma már akár Erdélyben és Magyarországon is ki lehet adni.

Reményik Sándor nagyon sajnálta a trianoni békediktátumot, mondta Marics József. – De sosem azt mondta, hogy a románokat meg kell büntetni Erdély miatt – húzta alá a plébános. – A költőről köztudott volt, hogy református, de a versei ökumenikusak voltak, mindenkihez szóltak.

Reményik Sándor azt vallotta: a költő a lelkek építésze, s ő is ezt tette műveivel. – Trianon után verseivel igyekezett reményt és erőt adni honfitársainak. Élete vége felé már azért küzdött, hogy összhangba hozza, kibékítse a magyart, a románt és a szászokat – tette hozzá az egyháztörténész plébános.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában