kézművesek

2018.01.20. 20:00

Felkarolta a mesterségeket a kaposvári kiállítás

Több somogyi kézműves művész munkájából, Népművészetünk ma címmel nyílt tárlat Kaposváron a Rippl-Rónai Múzeumban. Negyvenöt somogyi művész hozta el az alkotásait – mondta Gosztonyi Zoltán, a Somogy Megyei Népművészeti Egyesület elnöke.

Gyeszát Zsolt

Tavaly Dunaföldváron lehetett megtekinteni a kiállítást, melynek a kaposvári múzeumban még nagyobb helyet biztosítottak az idén. Ennek köszönhetően többek munkája tekinthető meg a somogyi megyeszékhelyen, összesen negyvenöt somogyi művész hozta el az alkotásait – tudtuk meg Gosztonyi Zoltántól, a Somogy Megyei Népművészeti Egyesület elnökétől.

A Népművészet Mestere címmel is elismert fafaragó elmondta: jubileumi a tárlat, hiszen húsz éves az egyesület. Meglehetősen színes a kiállított művek palettája, legalább tíz mesterséget karol fel a kiállítás. Többek között fazekasok, faragók, szövők, tojáshímzők, csipkeverők, mézeskalácskészítők, gyöngyfűzők, babakészítő, kosárfonó, bőrdíszműves és nemezkészítő munkái tekinthetők meg.

A kézművesek a szakma különböző fokozatain állnak, vannak a pálya elején álló művészek és népi iparművészek egyaránt a kiállítók között. Az egyesület elnöke szerint fontos megjegyezni, hogy a népi iparművészek nem vitrintárgyakat, hanem a mindennapokban is jól használható népi gyökerű tárgyakat készítenek.

Gosztonyi Zoltán szerint jelenleg sajnos hímző mesterek hiányoznak leginkább az egyesületi tagok sorából. Úgy véli: a mai ifjúság kevésbé tanulja el a mesterséget szüleitől, nagyszüleitől, habár Karádon és Buzsákon még éltetik a hímzés hagyományát.

Gosztonyi Zoltán hozzátette: külön öröm volt számukra, hogy a Népművészet Mestere címmel elismert, 97 éves Szőke István is együtt ünnepelt a művészekkel a tárlat megnyitóján. Rá a mai napig mesterükként tekintenek a fafaragók.

A bemutatkozó kézművesek a múzeumban műhelyeket üzemeltetnek, ahová várják a különböző mesterségekkel ismerkedni akaró érdeklődőket. A tárlatot február utolsó napjáig láthatja a kaposvári közönség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában