Lencsevégen

2017.09.20. 15:55

A Westminster palota és Stonehenge is megelevenedik a táralaton

Szigetországi pillanatok címmel Kutnyánszky Ernő fotóiból nyílt szerdán kiállítás a KSZC Noszlopy Gáspár közgazdasági szakgimnáziumban. Nagy-Britanniában és Írországban készültek a felvételei: nagy érdeklődés övezte a tárlatot, a diákokkal együtt több mint százan vettek részt a rendezvényen.

Harsányi Miklós

– Az emberek szeretik megosztani a véleményüket, a tanárok ilyen szempontból nagyon jó helyzetben vannak, hiszen nemcsak a tudásukat osztják meg, hanem egyfajta életmódot, életvitelt is mutatnak a diákoknak – hangsúlyozta Bedő Kornél, a Compur Fotóklub elnöke. – Bármennyire furcsa az iskolapadból nézve, de a tanár is ember: neki is van szenvedélye, hobbija, amivel szerintem befolyásolja a fiatalok életét, gondolkodását. Kutnyánszky Ernő tanár úr üzen. Üzen életmódjával és képeivel: a tájékozódási futás az egyik szenvedélye, a másik a fényképezés.

A Westminster palota, a Moher sziklák, Stonehenge és egy dublini bárban elkapott pillanat: egy 21 napos buszos-kempinges úton megörökített emlékek elevenednek meg a tárlaton. Kutnyánszky Ernő közel 3000 felvételt készített, melyből ezúttal csaknem 60-at tár a látogatók elé. Az utca embere, a természet csodái és az épített örökség: ezek a témák különösen közel állnak a 68 éves tanár-fotós szívéhez, aki tizenkét éves korában vett először fényképezőgépet a kezébe. Féltve őrzött kincseiből – a kiállítás részeként – tárlat is nyílt: a régi gépek, a fénymérő és a diákon kívül a fotózásról szóló könyvet is megtekinthetnek az érdeklődők.

– A fotózás szerintem olyan szenvedély, ami egy életen át elkíséri az embert – folytatta. – Mely hihetetlenül sok örömet nyújt, s egyúttal lehetőséget teremt a megújulásra, a kísérletezésre. Remek érzés, hogy van utánpótlás Somogyban is: számos fiatal kedvet érez ahhoz, hogy megörökítsék az őket körülvevő világot. A fotózás élményt és kalandozást is jelent, s ennyi idő elteltével is kedvet kapok az újabb témák feldolgozásához, örömmel fedezem fel a közeli és távolabbi helyszíneket.

S hogy mekkora szenvedély a fotózás, azt mi sem jelzi jobban, hogy alighogy megnyílt Kutnyánszky Ernő kiállítása, rövidesen máris a következőre készül. Legközelebb erdélyi fotóit tárja a látogatók elé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában