Járványügy Somogyban

2020.12.30. 18:38

Kezdik az oltást Somogyban, kétezer vakcina érkezett a kaposvári kórházba

Kétezer oltóanyag érkezett szerdán kora délután a Kaposi Mór Oktató Kórházba. A kaposvári egészségügyi intézményben ezer kórházi dolgozót tudnak beoltani, első körben a frontvonalban lévőket, mint a Sürgősségi Betegellátó Centrum, az Infektológia és az Intenzív osztály munkatársait.

Góz Lilla

Kaposvár, 2020. december 30. A Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórházba érkezett Pfizer-BioNTech vakcinát pakolják Kaposváron 2020. december 30-án. Ezen a napon megérkezett a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülõtérre a koronavírus elleni német-amerikai vakcina második, 70 ezer oltóanyagot tartalmazó szállítmánya, amely 35 ezer egészségügyi dolgozó oltására elegendõ. A vakcinákat tartalmazó hûtõládákat 21 oltópontra szállítják, több fõvárosi és vidéki kórházba. MTI/Varga György

Fotó: Varga György

– Az oltottság biztosítja az első számú védelmet a vírus ellen, a járvány megfékezésére – mondta el Moizs Mariann főigazgató. Hozzátette: a kétezer adag koronavírus-elleni oltóanyag tárolását speciális, szárazjéggel működő mélyhűtő berendezésben végzik az Intézeti Gyógyszertárban. A főigazgató kiemelte: már csütörtökön megkezdik a vakcina beadását az Akut Légúti Pont mellett kialakított két oltóponton. Elkezdődött továbbá az egyeztetés az alapellátásban dolgozó munkatársak oltásáról is.

Kipakolják a koronavírus elleni oltóanyagot, a Pfizer-BioNTech vakcinát egy kisteherautóból a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórházban. MTI/Varga György

– A járvány első és a második hullámában is végig az utolsó vagy azelőtti helyen volt a megyék rangsorában Somogy a koronavírusos megbetegedéseket tekintve – mondta el Gelencsér Attila, Kaposvár és térsége országgyűlési képviselője. Kiemelte: ennek egyik oka, hogy kisebb nálunk a népsűrűség, kedvezőbbek az adottságok, emellett pedig nagyon fegyelmezetten betartották a somogyiak a járványvédelmi intézkedéseket.

A Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórházba érkezett Pfizer-BioNTech vakcinát pakolják Kaposváron. MTI/Varga György

 

Az országgyűlési képviselő megjegyezte: a koronavírus miatt sok kiemelkedő munkát végzett embert veszített a megye, és a gazdaságunk is megsínylette ezt az időszakot. – Több ismerősöm küzdött súlyos tünetekkel, sokuknak a gyógyulást követően maradandó szövődményeik lettek, én nekik hiszek, emiatt is be fogom oltatni magam, mert a mellékhatás jóval kisebb kockázat, mint a koronavírussal fertőződés – mondta el Gelencsér Attila. Megjegyezte: az oltások révén a somogyi gazdaságot is minél előbb talpra lehet állítani.

A Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórházba érkezett Pfizer-BioNTech vakcinát speciális hûtõbe pakolják.
MTI/Varga György

 

Hazánkba 70 ezer oltóanyag érkezett a napokban olyan kabinokban, amelyek 10 napig tudják tárolni mínusz 60-90 fok közötti hőmérsékleten a vakcinákat. 21 oltóponton 35 ezer egészségügyi dolgozó oltása kezdődött meg, a jövő héten újabb mennyiségű oltóanyag érkezik Magyarországra.

Fotó: MTI/Varga György

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!