Vitorlázás

2017.08.23. 15:47

Berecz Zsombor esélyesként indul a világbajnokságon

Minden készen áll Balatonföldváron az olimpiai Finn dingi hajóosztály világbajnoksága, az Opel Finn Gold Cup szeptember elsejei kezdetére.

Sonline

Az utóbbi harmincöt év legnépesebb mezőnye áll rajthoz az Opel Finn Gold Cup. A verseny névadó fő támogatója az Opel Magyarország. A Spartacus Vitorlás Egylet műemlék klubháza az EMMI támogatásával megújult, ez a tóparti épület ad helyet a versenyirodának, a versenybíróság tárgyalóinak, és a sajtóközpontnak. A klub saját erőből új vizesblokkot épített a résztvevők kiszolgálására. Balatonföldvár városa is felkészült az indulók – és a jelentős mennyiségű jármű, utánfutó, sporteszköz – fogadására.

Nevezési rekord született: az olimpiai Finn dingi hajóosztály világbajnokságára az utóbbi harmincöt évben még sohasem neveztek ilyen sokan. A legfrissebb – és még nem végleges! – nevezési adatok szerint 32 nemzet 124 sportolója érkezik a vizes világbajnokság utáni, olimpiai számban rendezett legnagyobb hazai megméretésre. A nagy érdeklődést részben magyarázza a verseny különlegessége: a 2005-ös moszkvai világbajnokságot kivéve eddig mindig tengeren rendezték ezt az eseményt. A tengeri nemzetek sportolóinak új kihívás, a leginkább tavon vitorlázóknak plusz esély lehet a balatoni helyszín.

Az Opel Finn Gold Cup mezőnyében éremesélyekkel indulhat az idén remek formában lévő olimpikon vitorlázónk, Berecz Zsombor. A versenyt az Opel Magyarország, az EMMI, a Magyar Vitorlás Szövetség, és Balatonföldvár városa támogatásával rendezi a Spartacus Vitorlás Egylet, a legeredményesebb magyar vitorlásklub. A verseny fővédnöke Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkára, olimpiai, világ és Európa-bajnoki ezüstérmes úszó.

Berecz Zsombor jelenleg a tizedik

A háromszoros olimpikon (2 x Laser, 1 x Finn), 2016-ban Európa-bajnoki ezürtérmes Berecz Zsombor 2017-ben eddig valamennyi versenyén bejutott az Éremfutamba, a legjobb tíz közé. Tavasszal második helyen végzett Palma de Mallorcán a Trofeo SAR Princesa Sofia Iberostar versenyen. Hyeres-ben a Világkupa versenyen 9. helyen végzett, a Medal Race-ben másodikként ért célba. Santanderben a Világkupa döntőn egy hajszállal maradt le az aranyról, a győztessel azonos pontszámot elérve lett ezüstérmes. Az Európa-bajnokságon a legjobb öt helyezett mindent eldöntő utolsó futamán vezető pozícióban tört el egy alkatrész az árbocában, és így ötödik lett.

A világranglistán jelenleg a 10. helyen áll úgy is, hogy a Miami-i világkupa fordulón nem vett részt. Legutóbbi eredménye is beleillik a sikersorozatba: az Aarhus International Sailing Weeken, a jövő évi kvalifikációs világbajnokság próbaversenyén a második helyen végzett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában