Tokió 2020

2017.08.29. 20:05

Paralimpikonok edzőtáboroztak Nagyatádon

Illés Fanni a Paralimpia világranglista második. helyezettje és Pap Bianka, a riói Paralimpia második. helyezett úszónője edzőtáborozott Nagyatádon Szabó Álmos (Vasas SC) paralimpiai válogatott edző vezetésével.

Györke József

Szabó Álmos edző elmondta, hogy két tehetséges úszónővel érkeztek Nagyatádra a háromhetes edzőtáborba. Mivel a világbajnokság miatt nehéz volt edzésre alkalmas helyet találni, így Nagyatádra esett a választás, ahol időmegkötés nélkül edzhettek napi két alkalommal a bérelt úszópályán.

Szabó Álmos hangsúlyozta: köszönettel tartoznak az anyagiak előteremtéséért a szülőknek, támogatóiknak, különösen Sós Csaba szövetségi kapitánynak, aki a megfelelő hátteret biztosította a táborozáshoz és minden támogatást megadott az úszóknak.

Szabó Álmos elmondta, Illés Fanni a riói olimpián 100 mellen 5. helyezést ért el. E mellett többszörös Európa-bajnoki bronzérmes. – Sajnos az érem nem jött össze az ötkarikás játékokon, szinte az utolsó pillanatban robbant be két ukrán versenyző, akik „elvitték” az első és második helyet – mondta Szabó Álmos. – Ezt a mentális sokkhatást nehezen dolgozta fel Fanni, de már teljes erőbedobással készül a 2020-as tokiói Paralimpiára. Kimagasló eredményeket ért el 100 mellen, 400 gyorson és 400-as váltóban. Sajnos, ez év februárjában könyökműtéten esett át. Akaratának és szívósságának köszönhetően két hét rehabilitációt követően már el is kezdte a könnyített edzéseket. A nagyatádi edzőtáborozáson teljes erőbedobással készül.

Pap Bianka is szorgalmas úszó, aki a tízéves korában elszenvedett síbalesete után váltott sportágat és mutatta meg magát a medencében.

– Már első pillantásra is kitűnt képességeivel, s azóta is fejlődik – hangsúlyozta az edző. – Fannihoz hasonlóan ő is maximalista, s rendkívül precízen készül a versenyekre. Szerencsére jó versenyző típus, a fő megméretésein jól teljesít. A céltudatos munkája által lett a riói paralimpia ezüst- és bronzérmese. Ráadásul Európa-bajnoki csúcstartó is. Kategóriájának világszínvonalú úszója. Fő számaiban (100 m hát, 200 vegyes és 400 gyors) csaknem mindig döntőt úszik.

Az edző elmondta: örül annak, hogy jelenleg hét „kis parással” is tud foglalkozni, valamint egyesülete is mögé állt, sokat segítenek a felkészülésben.

A két bajnoklány elmondta: nagyon jól érezték magukat Nagyatádon, ahol a hotel személyzete leste minden kívánságukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában